ΚΟΣΜΟΣ

Η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται για το Brexit

Η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται για το Brexit
REUTERS

Εκατό μέρες μετά το δημοψήφισμα, η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε τη θέση της για το Brexit. Ανοίγοντας το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας εξόδου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2017 και ότι θα φέρει στις επόμενες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τον Απρίλιο ή Μάιο του 2017, ένα «Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο» που θα ανατρέπει την Πράξη του 1972 με την οποία η χώρα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια της Μέι Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την Ένωση μέχρι την άνοιξη του 2019 και πριν τις βρετανικές εκλογές του 2020.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε την αρχική της δήλωση, ότι «Brexit σημαίνει Brexit». Για μια πολιτικό που συντάχθηκε με την πλευρά του Remain, η μεταστροφή προς την πλευρά του Brexit είναι εντυπωσιακή, αν και είναι γεγονός πως έχει επανειλημμένα στο παρελθόν εκφράσει τον ευρωσκεπτικισμό της. Μιλώντας στην Κυριακάτικη Σαν, η Μέι ήταν ξεκάθαρη ως προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται και τους στόχους της.

«Μόλις αρχίσαμε [τη διαδικασία του Brexit], αλλά θέλω οι αναγνώστες της Σαν να νιώθουν πως βλέπουν μια κυβέρνηση που είναι με το μέρος τους κι αναγνωρίζει τις ανησυχίες τους.»

Σε μια δήλωση που τονίζει την ανεξαρτησία του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι είπε στην Κυριακάτικη Τάιμς ότι δεν θα περιμένει τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές του 2017 για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, όπως εκτιμούσαν πολλοί. Η χρονική στιγμή θα καθοριστεί από «τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου» κι όχι από το τι εξυπηρετεί τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Με αυτή τη στάση η Μέι καθησυχάζει όσους ψήφισαν υπέρ του Brexit εκτιμώντας πως η εθνική κυριαρχία της χώρας διαβρώνεται από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας απετέλεσαν άλλωστε βασικό σημείο της ομιλίας Μέι στο συνέδριο. Οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφασίζονται στο Ουεστμίνστερ κι όχι στις Βρυξέλλες είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία της στο συνέδριο η Μέι είπε ότι δεν υπάρχει «μαλακό» ή «σκληρό» Brexit. Απορρίπτοντας συμφωνίες τύπου Νορβηγίας ή Ελβετίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως η Βρετανία θα διαπραγματευτεί ως ανεξάρτητη χώρα μια επωφελή συμφωνία. Με δηλώσεις της στη Τάιμς, πάντως, η Τερέζα Μέι είπε ότι επιθυμεί μια «σωστή συμφωνία» για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα παραμονή στην Κοινή Αγορά.

mei2

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε πως θέλει να υπάρξει μια «προπαρασκευαστική» περίοδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50, ιδιαίτερα τώρα που είναι γνωστό και το χρονοδιάγραμμα εξόδου. Όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής επανειλημμένα αρνηθεί να εμπλακούν σε οιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεις πριν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50. Ήδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε μέσω twitter «την αποσαφήνιση σχετικά με την έναρξη των συνομιλιών για το Brexit» αλλά απέρριψε κάθε ιδέα προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων λέγοντας πως «μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εμπλακούν [σε συνομιλίες] για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.»

mei1

Αναγνωρίζοντας ένα ακόμα από τα βασικά αιτήματα των οπαδών του Brexit η Τερέζα Μέι επανέλαβε πως η Βρετανία θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της μεταναστατευτικής πολιτικής, συμπληρώνοντας πως αναζητά ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε μετανάστες που έχουν τα επιθυμητά για τη Βρετανία προσόντα να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι πιο γρήγορη και να φέρει τη χώρα σε μεγαλύτερη απόσταση από την Ευρώπη από όσο εκτιμούσαν αρχικά πολλοί. Εσωτερικά εμπόδια όμως υπάρχουν ακόμα και η βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε στο συνέδριο τους πολιτικούς που επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση του δημοψηφίσματος να μην «υπονομεύσουν» τη δημοκρατική εντολή. Το «Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο» θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Κοινοτήτων και από τη Βουλή των Λόρδων. Και παρόλο που θα είναι δύσκολο για βουλευτές και Λόρδους να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με τη λαϊκή βούληση και τους ψηφοφόρους τους, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κωλυσιεργιών που θα κάνουν δύσκολη την ζωή της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ