ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανοί βουλευτές θα επισκεφτούν την Τουρκία και τη βάση του Ιντσιρλίκ

Γερμανοί βουλευτές θα επισκεφτούν την Τουρκία και τη βάση του Ιντσιρλίκ
Incirlik.af.mil

Έξι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να μεταβούν την Τετάρτη στην στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.

Η επίσκεψη αυτή ενδεχομένως σηματοδοτεί την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα Τούρκος αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας οξύνθηκαν αφού το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την 2α Ιουνίου ένα κείμενο το οποίο όριζε ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων που διαπράχθηκαν το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ως αντίποινα, η Τουρκία απαγόρευσε στους Γερμανούς βουλευτές την πρόσβαση στη βάση του Ιντσιρλίκ, στα Άδανα, όπου έχουν σταθμεύσει οι Γερμανοί στρατιώτες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Έπειτα από πολλούς μήνες έντασης μεταξύ των δύο χωρών, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ικανοποιημένες από τις διευκρινίσεις της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν στις αρχές Σεπτεμβρίου να άρουν την απαγόρευση σε βάρος των Γερμανών βουλευτών προκειμένου να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ.

Η Γερμανία έχει αναπτύξει 240 άνδρες στη βάση, απ’ όπου απογειώνονται τα γερμανικά Tornado, τα οποία και συμμετέχουν στην επιχείρηση επιτήρησης στη Συρία και διασφαλίζουν τον ανεφοδιασμό των μαχητών που πολεμούν τους τζιχαντιστές του ISIS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ