ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι οι δύο Έλληνες που βραβεύτηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία

Ποιοι είναι οι δύο Έλληνες που βραβεύτηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία
Οι Κ. Μητράγκας και Ε. Λατσούδη στη βράβευσή τους UNHCR

Ο Κωνσταντίνος Μητράγκας από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) και η Έφη Λατσούδη, εθελόντρια στον χώρο ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην ΠΙΚΠΑ του νησιού, επιλέχθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει σε χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στο 2015.

Σε μία τελετή που έγινε στη Γενεύη στις 3 Οκτωβρίου, τους απονεμήθηκε το αναμνηστικό μετάλλιο Νάνσεν και ένα χρηματικό έπαθλο 75.000 δολαρίων για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος που θα συμπληρώνει το έργο τους.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την παράδοση του μεταλλίου ανέφερε στην ομιλία του:

«Κάθε φορά που βλέπω απλές και αυθόρμητες πράξεις ανθρωπιάς και συμπόνοιας από καθημερινούς ανθρώπους που προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες, επαναβεβαιώνεται η πίστη μου ότι όλοι οι άνθρωποι παγκοσμίως δε θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτές τις οικογένειες που έχουν χάσει τα πάντα»

«Οι ηρωικές ανθρωπιστικές προσπάθειες της Έφης και του Κωνσταντίνου αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της αλληλεγγύης που υπερβαίνει τη μισαλλοδοξία και επικεντρώνεται στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, στην επούλωση της καρδιάς και στην ανακούφιση της ψυχής».

«Πρόκειται για γενναιοδωρία που έρχεται από τον ίδιο τον άνθρωπο: είναι η συσσώρευση απλών πράξεων και μπορεί να είναι τόσο ισχυρή. Και αυτή είναι το κίνητρο για τους δύο νικητές μας, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι απλές πράξεις ανθρωπιάς μπορούν συνδυαστικά να έχουν ένα θαυματουργό αποτέλεσμα»

57cd892ffc

Πηγή: UNHCR

Η Έφη Λατσούδη είναι μία από τους δημιουργούς του ανοιχτού χώρου φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ, που ήταν παλαιότερα μια παιδική καλοκαιρινή κατασκήνωση και μετατράπηκε το 2012 σε ασφαλές καταφύγιο για ευάλωτους πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης το 2015, ο χώρος του πρώην ΠΙΚΠΑ φιλοξενούσε περίπου 600 πρόσφυγες τη μέρα, παρά τη χωρητικότητά του για μέχρι 150 άτομα, ενώ από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μέχρι σήμερα έχει προσφέρει βοήθεια σε πάνω από 30.000 πρόσφυγες.

Η ίδια με την παραλαβή του βραβείου της δήλωσε: «Το βραβείο αυτό αποτελεί μια αναγνώριση της συνειδητής απόφασης που έχουμε πάρει να φροντίζουμε για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των ευάλωτων ανθρώπων που έφτασαν στη Μυτιλήνη αλλά και για την αξιοπρέπεια όσων δεν τα κατάφεραν να φτάσουν»

«Θρηνήσαμε μαζί με τόσες πολλές μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους. Η δραματική αύξηση των θανάτων το 2015 ήταν ένας εφιάλτης αλλά δεν το βάλαμε κάτω».

«Όλα αυτά που έχουμε πετύχει με την αλληλεγγύη, θα πρέπει να τα υπερασπιστούμε τώρα. Μαζί, θα δείξουμε επιμονή και θα συνεχίσουμε»

Ο Κωνσταντίνος Μητράγκας είναι γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και ηγείται περισσοτέρων από 2000 εθελοντών οι οποίοι διασώζουν ανθρώπους στο Αιγαίο και τα ελληνικά βουνά από το 1978. Η ομάδα αυτή των εθελοντών το 2015 εργάστηκε 24 ώρες την ημέρα, καθώς ανταποκρινόταν σε εκκλήσεις για διάσωση ακόμα και μέσα στη νύχτα. Εκείνο το διάστημα πραγματοποιήθηκαν 1035 επιχειρήσεις διάσωσης, σώθηκαν 2500 ζωές και πάνω από 7000 άνθρωποι έφτασαν στην ασφάλεια.

Κατά την ομιλία του, είπε: «Ο πόλεμος, η φτώχεια και οι διώξεις είναι οι παράγοντες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Δυστυχώς, το υπέροχο Αιγαίο έγινε μια από τις πιο θανατηφόρες μεταναστευτικές οδούς. Από την πρώτη στιγμή που είδαμε ανθρώπους σε απόλυτο κίνδυνο, για μας δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη, απλά τους βοηθήσαμε. Δεν επιζητήσαμε ποτέ την αναγνώριση. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το χαμόγελο των ανθρώπων που σώζουμε, αυτή είναι η ανταμοιβή μας»

«Το βραβείο αυτό ανήκει και στους 2.000 εθελοντές διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που μπορώ να πω ότι είναι ήρωες γιατί το θεωρούμε καθήκον μας να διακινδυνεύουμε τη ζωή μας για να σώσουμε άλλους ανθρώπους»

Όπως αναφέρει η Υ.Α., εδώ και πάνω από 60 χρόνια, το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν έχει τιμήσει όσους έχουν δείξει εξαιρετική αφοσίωση στο προσφυγικό ζήτημα. Οι φετινοί νικητές τιμήθηκαν σε μια τελετή βράβευσης που περιλάμβανε ομιλίες, ποίηση, χορό και μουσικές παραστάσεις από τον Σενεγαλέζο τραγουδιστή Baaba Maal, τη νικήτρια του παγκόσμιου διαγωνισμού ποίησης Slam του 2015 Emi Mahmoud, τους επαγγελματίες χορευτές Grey People, και τη Lyse Doucet, επικεφαλής διεθνή ανταποκρίτρια του BBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ