ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά στα δικαστήρια ο πατέρας και η κόρη Λεπέν

Ξανά στα δικαστήρια ο πατέρας και η κόρη Λεπέν
REUTERS/Jacky Naegelen

Αντιμέτωπος στα δικαστήρια με την κόρη του βρίσκεται και πάλι σήμερα ο ιστορικός ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος ζητά να ακυρωθεί ο αποκλεισμός του από το Εθνικό Μέτωπο (FN), το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος, μετά από την απόφαση της Μαρίν Λεπέν να τον διαγράψει λόγω των αλλεπάλληλων ρατσιστικών δηλώσεών του.

Ο 88χρονος Λεπέν, που υπήρξε συνιδρυτής του FN το 1972 και παρέμεινε στην ηγεσία του επί 40 χρόνια, έφτασε στο δικαστήριο της Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι θέλει "να νικήσει η δικαιοσύνη" σε αυτήν τη νέα αντιπαράθεσή του με την κόρη του.

Ο Λεπέν ζητά από τους δικαστές να ακυρώσουν τη διαγραφή του από το κόμμα, να του αποδώσουν και πάλι τον τίτλο του επιτίμου προέδρου και να του εγκρίνουν το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για την "πολύ σοβαρή βλάβη" που υπέστη η "αξιοπρέπειά" του.

Αφότου ανέλαβε τα ηνία του FN, το 2011, η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να εξωραΐσει την εικόνα του κόμματος. Η στρατηγική αυτή της αποκαλούμενης "αποδαιμονοποίησης" απέφερε εκλογικά κέρδη και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θεωρείται βέβαιο ότι η ίδια θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Σταδιακά, η Μαρίν πήρε αποστάσεις από τον πατέρα της και καταδίκασε πολλές φορές τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές ή αντισημιτικές δηλώσεις του".

Η οριστική ρήξη ήρθε τον Απρίλιο του 2015, όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν χαρακτήρισε και πάλι τους θαλάμους αερίων μια "λεπτομέρεια" του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους η Μαρίν τον διέγραψε από το κόμμα.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ένα δείπνο με υποστηρικτές του, ο Λεπέν είχε δηλώσει ότι "προς το παρόν" δεν στηρίζει την κόρη του για την προεδρία της Γαλλίας, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ