ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι Συντηρητικοί θέλουν να εξελιχθούν σε κόμμα των «απλών ανθρώπων της εργατικής τάξης»

Βρετανία: Οι Συντηρητικοί θέλουν να εξελιχθούν σε κόμμα των «απλών ανθρώπων της εργατικής τάξης»
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μιλά στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός της στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Darren Staples

Το νέο της όραμα για το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας παρουσίασε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι (Theresa May), τονίζοντας ότι στόχος του είναι να υπηρετήσει τη χώρα και να εξελιχθεί στο κόμμα των «απλών ανθρώπων της εργατικής τάξης», διαμοιράζοντας πιο δίκαια τον πλούτο.

Στην ομιλία της, κατά την τελευταία ημέρα του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ (Birmingham), η Μέι είπε ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να καταπιαστούν με τα προβλήματα που παρακίνησαν εκατομμύρια Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η απόφαση αυτή ήταν μια ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στους «πλούσιους και ισχυρούς».

Η πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ταυτόχρονα επιτέθηκε στους επιχειρηματίες που κάνουν κατάχρηση του συστήματος για να συσσωρεύουν αθέμιτα πλούτο, αλλά και στους λογιστές που τους βοηθούν, τονίζοντας ότι θα διασφαλίσει «να παίζουν όλοι με τους ίδιους κανόνες».

Οι ενέργειες «λίγων επιχειρήσεων» αμαυρώνουν τη φήμη των πολλών, συνέχισε. «Αν είσαι φοροφυγάς, θα σε κυνηγήσουμε. Αν βοηθάς άλλους να γλιτώσουν τους φόρους, θα σε κυνηγήσουμε», διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο.

Η Μέι είπε ότι απευθύνεται κατά προτεραιότητα στους «απλούς εργαζόμενους», υπογραμμίζοντας ότι το Εργατικό Κόμμα δεν έχει το «μονοπώλιο της καρδιάς».

Τόνισε ότι θέλει να θέσει το κόμμα της «στο κέντρο της βρετανικής πολιτικής σκακιέρας», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν (Jeremy Corbyn), επειδή –όπως είπε– η «υποτιθέμενη ηθική ανωτερότητά του» τον εμποδίζει να ακούσει τους φόβους των ανθρώπων για τη μετανάστευση.

Η Μέι εξήγησε ότι επιδιώκει να εγγυηθεί για τις επιχειρήσεις «τη μέγιστη ελευθερία εμπορικών συναλλαγών και λειτουργίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς».

Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση «για να εγκαταλείψει και πάλι τον έλεγχο της μετανάστευσης».

Αυτοί οι δύο στόχοι θεωρούνται εκ προοιμίου ασύμβατοι από τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκλείει το ενδεχόμενο παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά, εάν θέσει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την Κυριακή, η Μέι είχε δηλώσει στο ίδιο συνέδριο ότι θέλει να προσφύγει στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πριν από τα τέλη Μαρτίου του 2017, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις αρχές του 2019.

Η πρόθεσή της για μια γρήγορη διαδικασία και το γεγονός ότι εμφανίζεται ανυποχώρητη στο θέμα της μετανάστευσης άφησαν να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός «σκληρού Brexit».

Η στάση της αυτή οδήγησε σε πτώση τη στερλίνα, καθώς πολλοί ερμηνεύουν την πιθανότητα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης ως έναν ακόμη κίνδυνο για τη βρετανική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ