ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Το δεύτερο debate Χίλαρι - Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Το δεύτερο debate Χίλαρι - Τραμπ

Σκληρές εκφράσεις και προσωπικές επιθέσεις μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του δευτερου debate.  Τα θέματα που έθιξαν οι δύο υποψήφιοι -οι οποίοι δεν αντάλλαξαν την καθιερωμένη χειραψία- αφορούσαν το Obama Care, το Ισλαμικό Κράτος και τγη προσφγυγική κρίση, τη φοροαπαλλαγή ενώ το debate ξεκίνησε με την απολογία του Τραμπ για τα σεξιστικά σχόλια κατά των γυναικών αλλά και με επίθεση κατά του Μπιλ Κλίντον. Την παράσταση πάντως έκλεψε η τελευταία ερώτηση του κοινού και οι απαντήσεις των δύο υποψηφίων.

Οι δύο υποψήφιοι πήραν τις θέσεις χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία.

Η πρώτη ερώτηση από το κοινό αφορά για το αν οι δύο πιστεύουν ότι η προεκλογική τους εκστρατεία είναι κατάλληλη για να θεωρηθεί ως "καλό παράδειγμα" για τη νέα γενιά.

Χίλαρι Κλίντον: Θα σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Θέλουμε να έχουν όλοι πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ντόναλντ Τραμπ: Να επαναφέρουμε το νόμο και την τάξη στη χώρα.

Ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις σεξισιτικές αναφορές του Τραμπ για τις γυναίκες.

Τραμπ: Θέλω να απολογηθώ στην οικογένειά μου και τον αμερικανικό λαό. Ήταν μια κουβέντα "των αποδυτηριών" για την οποία δεν είμαι καθόλου περήφανος. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα πράγματα πιο σοβαρά. Όπως ο πόλεμος, και ο ISIS τον οποίο πρέπει να βρούμε τρόπο να νικήσουμε. Σέβομαι τις γυναίκες. Έχω απεριόριστο σεβασμό για τις γυναίκες. Θέλω να κάνω ξανά ασφαλή και πλούσια τη χώρα.

Χ.Κλίντον: Το έχω πει ξανά ότι ο Τραμπ δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος των ΗΠΑ. Το πιστεύω ακόμα. Τον βλέπουμε να υποτιμά και να μιλά άσχημα για τις γυναίκες. Δεν είναι όμως μόνο το βίντεο αυτό που κρίνει την καταλληλότητά του. Έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίον των ατόμων με αναπηρία, των αφροαμερικανών και άλλων ομάδων. Εγώ θέλω να στείλω μύνημα ότι οι ΗΠΑ είναι μια σπουδαία χώρα στην οποία απολαμβάνουμε τη διαφορετικότητά μας. Αυτή τη χώρα θέλω να υπηρετήσω.

Ν.Τραμπ: Η διαφορά μου με τον Μπιλ Κλίντον είναι ότι εγώ λέω μόνο λόγια αυτός κάνει πράξεις. Έχει παρενοχλήσει γυναίκες. Εγώ όχι. Υπάρχουν γυναίκες που είναι εδώ και το λένε.

Χ. Κλίντον: Πολλά από αυτά που λέει ο Τραμπ είναι αναληθή. Θα θυμίσω αυτό που λέει η Μισέλ Ομπάμα: "Όταν οι άλλοι πέφτουν χαμηλά εμείς διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας". Ο κ. Τραμπ ποτέ δεν ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του στρατιώτη που πέθανε στο Ιράκ για τα σχόλια που έκανε για τη θρησκεία του. Ούτε ζήτησε συγνώμη για τα ψέματα που είπε για το ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ.

Ν. Τραμπ: Εσείς έχετε στήσει την εκστρατείας σας στα ψέματα. Εσείς πρέπει να ζητήσετε συγνώμη για τα 33000 mails που έχετε διαγράψει. Θα ζητήσω από τους εισαγγελείς να διεξάγουν έρευνα για τα ψέματα που έχει πει η κ. Κλίντον.

Χ.Κλίντον: Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι όσα έχετε πει είναι αναληθή. Σχετικά με τα email το επαναλαμβάνω ότι υπήρξε λάθος και το παραδέχτηκα. δεν θα προσπαθήσω να βρω δικαιολογίες. Όμως πρέπει να πουμε ότι μετά από έρευνες ενός χρόνου αποδείχτηκε ότι λέχθηκαν και αρκετές ανακρίβειες γύρω από αυτό το θέμα.

Ερώτηση σχετικά με το ObamaCare: Τι θα κάνετε για να βελτιώσετε την κάλυψη και να μειώσετε το κόστος.

Χ.Κλίντον: Θα βλετιώσουμε το νόμο αυτό, έχω μια σειρά από δράσεις και προτάσεις για να μειωθεί το κόστος. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άρνηση κάλυψης από τις ασφαλιστικές εταιρίες,. δεν μπορούν να χρεώνονται περισσότερα οι γυναίκες από τους άνδρες, να καλύπτονται οι κάτων των 25 από τους γονείς. Να μειώσουμε το κόστος και να διευρύνουμε την κάλυψη. Όχι όμως να αποσύρουμε το νόμο αλλά να τον βελτιώσουμε.

Ν. Τραμπ: To Obama Care είναι μια καταστροφή. Δεν πρόκειται να δουλέψει ποτέ. Είναιο πολύ κακή ασφάλιση και ιδιαίτερα δαπανηρή για όλους και για τη χώρα μας. Πρέπει να την αντικαταστήσουμε. Να φτιάξουμε κάτι αποτελεσματικό.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την ισλαμοφοβία;

Ν. Τραμπ: Είτε μας αρέσει είτε όχι πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει αυτά που γίνονται να τα λέμε. Έχουμε σε πολλά μέρη ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να μπορούμε να πούμε το όνομά του. Πρόκειται για ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία.

Χ.Κλίντον: Είχαμε και έχουμε πολλούς Μουσουλμάνους επιτυχημένους σε αυτή τη χώρα. Το όραμά μου για τις ΗΠΑ είναι να έχουμεμια χώρα που όλοι όσοι επιθυμούν να έχουν μια θέση σε αυτή. Θεωρούμε ότι η μουσουλμανική κοινότητα είναι ίση με τις υπόλοιπες. Η μη συνεργασία με τους Μουσουλμάνους είναι ένα δώρο για τον ISIS. Δεν έχουμε πόλεμο με τους Μουσουλμάνους πολίτες των ΗΠΑ.

Ν. Τραμπ: Εξαιτίας του Ομπάμα και της Χίλαρι που θέλουν αυξήσεις για τον πόλεμο στην Συρία. Εγώ είμαι αντίθετος. Δεν θελω να δω εκατοντάδες ανθρώπων απο την Συρία να συρρέουν στην χώρα μας. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι εγκληματίες.

Ερώτηση σχετικά με το φορολογικό σύστημα

Ν. Τραμπ: Θα μειώσω τη φορολογία των μεγάλων εταιριών. Αυτό θα είναι προς όφελος της μεσαίας τάξης. Αν αυξηθούν οι φόροι όπως λέει η Κλίντον θα είναι μια μεγάλη καταστροφή για τη χώρα γιατί δεν θα έχουμε καθόλου ανάπτυξη. Θέλω να χαμηλώσουμε τη φορολογία.

Χ.Κλίντον: Ο λόγος που προτείνει αυτά είναι γιατί θέλει να φροντίζει τον εαυτό του και τους ομοίους του. Εγώ λέω να κλείσουμε τις δυαντότητες εκμετάλλευσης των φορολογικών νόμων. Να έχουμε φόρους ψηλούς για όσους κερδίζουν πολλά εκατομμύρια. Άνθρωποι σαν τον Τραμπ πληρώνουν μηδενικό φόρο κι αυτό είναι άδικο.

Ν. Τραμπ: Όλα όσα λέει η Χίλαρι επτρέπονται. Με κατηγορεί για πράγματα που επιτρέπονται. Έχω πληρώσει μεγάλους φόρους και έχω χρησιμοποιήσει τα παραθυράκια του νόμου όπως και άλλοι. Αν είχε πρόβλημα η Χίλαρι θα μπορούσε επί 30 χρόνια να αλλάξει τους νόμους. Δεν κάνει τίποτα. Απλά μιλά.

Ερώτηση σχετικά με τη Συρία

Χ.Κλίντον: Η κατάσταση είναι πράγματι πολύ άσχημη. Και επιδεινώνεται από τη στάση των Ρώσων. Υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξει παύση του πυρός για να δούμε πώς μπορούν να βρεθούν διπλωματικές λύσεις. Όμως το θέμα εδώ είναι οι φιλοδοξίες και η επιθετικότητα της Ρωσίας. Και τώρα θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές των ΗΠΑ και δεν θέλουν εγώ να είμαι πρόεδρος. Θέλω να συνεργαστούμε και εγώ θα μπορούσα να διαπραγματευτώ μαζί τους με μεγαλύτερη ισχύ.

Ν. Τραμπ: Η Κλίντον μιλά πολύ σκληρά για τη Ρωσία και τον Πούτιν αλλά και τον Ασσάντ. Δείτε τι έγινε με τον Καντάφι, ήταν η απόλυτη καταστροφή. Ό,τι κάνατε στην εξωτερική πολιτική ήταν μια καταστροφή. Η Ρωσία, το Ιράν και ο Άσαντ πολεμούν τον ISIS. Και με αυτούς πρέπει να συναργαστούμε.

Χ.Κλίντον: Οι Κούρδοι είναι ο καλύτερος τρόπος να πάρουμε τη Ράκα. Θα σκεφτόμουν να τους εξοπλήσουμε καθώς είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας. Δεν θα έβαζα χερσαία στρτατεύματα στη Συρία.

Ερώτηση: Θα μπορούσατε να πείτε ένα στοιχείο που σέβεστε ο ένας στον άλλον;

Χ.Κλίντον: Σέβομαι τα παιδιά του και πιστεύω ότι είναι πολύ ικανά και γνήσια. Αυτό δείχνει πολλά για τον Τραμπ. Θα εκλεγεί ένας Πρόεδρος που θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Για αυτό προσπαθώ να αποφύγω την προσωπική διαμάχη και να θέσω τα πραγματικά προβλήματα προς επίλυση.

Ν. Τραμπ: Η δήλωση της Χίλαρι για τα παιδιά μου με κολακεύει. Αυτό που θαυμάζω στην Χίλαρι είναι ότι είναι μαχήτρια, δεν το βάζει κάτω ποτέ και αυτό το θαυμάζω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ