ΚΟΣΜΟΣ

Νέα διαρροή e-mail στενού συνεργάτη της Κλίντον από το WikiLeaks

Νέα διαρροή e-mail στενού συνεργάτη της Κλίντον από το WikiLeaks
Jim Young - REUTERS

Στη δημοσίευση ακόμη 2.000 e-mail του Τζον Ποντέστα, στενού συνεργάτη της υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ , Χίλαρι Κλίντον, προχώρησε το WikiLeaks.

Είναι το δεύτερο προϊόν υποκλοπής από χάκερ που δημοσιεύεται μέσα σε τέσσερις μέρες, ενώ γίνεται λόγος για συνολικά 50.000 e-mail.

Στα εν λόγω έγγραφα καταγράφονται προσωπικές συζητήσεις της Κλίντον με τον Ποντέστα για πολιτικά και στρατηγικά θέματα, συνομιλίες για καθημερινά ζητήματα και θέματα τύπου, όπως και μια συναλλαγή απόψεων για το βιβλίο «Clinton Cash», το οποίο αποκαλύπτει αήθεις κινήσεις του Ιδρύματος Κλίντον. Σε ένα από τα e-mail ο Νταγκ Μπαντ, επίσης στενός συνεργάτης της Κλίντον, αναφέρεται στην κόρη της υποψήφιας με τον χαρακτηρισμό «κακομαθημένο παλιόπαιδο».

Τα e-mail που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή συμπεριελάμβαναν κομμάτια από μυστικά χειρόγραφα που έδωσε η Χίλαρι Κλίντον σε εταιρείες της Wall Street, αφού έφυγε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το «αρχηγείο» του Ντόναλντ Τραμπ καλοδέχθηκε την νέα αποκάλυψη, με τον σύμβουλο του υποψηφίου των ρεπουμπλικάνων, Τζέισον Μίλερ, να κάνει ανάρτηση επί του θέματος με τον τίτλο: «Και εδώ είμαστε....».

Η απάντηση της Κλίντον ήταν άμεση και δριμεία φυσικά και ήρθε μέσω του εκπροσώπου τύπου της, Γκλεν Τσάπλιν. Κατηγόρησε τον Τραμπ για χρήση πληροφοριών που έχουν υποκλαπεί από την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είναι αισχρό να πανηγυρίζει η καμπάνια του Τραμπ για το σημερινό δημοσίευμα που σχεδιάστηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια παρέμβασης στις εκλογές. Και αυτό έρχεται μετά την δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για ενίσχυση της κατασκοπείας και την ύστερη άρνηση του επί του θέματος στο ντιμπέιτ της Κυριακής».

Μερικά από τα δημοσιευμένα e-mail:

«Δεν μου αξίζει αυτό από εκεί και μου αξίζει ένα τσακ περισσότερος σεβασμός ή τουλάχιστον έναν διάλογο με μένα για να εξηγήσω αυτά τα πράγματα», έγραψε Μπαντ στο φλέγον e-mail για την Τσέλσι Κλίντον. «Ενεργεί σαν ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο που δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει από το να δημιουργήσει προβλήματα για να δικαιολογήσει το ότι κάνει γιατί, όπως έχει πει και μόνη της, δεν έχει βρει το δρόμο της και έχει έλλειψη στόχων στη ζωή της».

Ένα ακόμη e-mail από τη στενή συνεργάτη της Κλίντον Ούμα Αμπεντίν αναφέρει τις κινήσεις που ήθελε να κάνει η υποψήφια για την έκδοση του βιβλίου «Clinton Cash», που προσπαθούσε να συνδέσει τις κινήσεις του Ιδρύματος Χίλτον με αποφάσεις και δράσεις της - γερουσιαστή τότε - Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Αμπεντίν στα μηνύματα κάνει λόγο για βίντεο απάντηση στο βιβλίο.

«Πιστεύει ότι πρέπει να κάνει αυτό το βίντεο, διότι η ακεραιότητα της δέχεται επίθεση», γράφει και συνεχίζει: «Δεν θέλει να συνεχίσει ο τύπος να της κάνει ερωτήσεις στη Νεβάδα και την Καλιφόρνια και αν δεν κάνει το βίντεο αυτή θα είναι η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει». Τελικά η Κλίντον απάντησε για το βιβλίο σε τηλεοπτικές εμφανίσεις της.

Σε ένα τρίτο e-mail αναφέρεται ο τρόπος που σκόπευε να χειριστεί το θέμα της σύνδεσης δωρεών στο Ίδρυμα Κλίντον με μια ρώσικη εταιρεία παραγωγής ουρανίου.

«Πρέπει να βρούμε κάποιον να επιτεθεί στους New York Times για την αναγραφή χιλίων λέξεων όταν και οι ίδιοι στο ρεπορτάζ ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση», έγραψε ο Τζοελ Μπένενσον, διευθυντής της Benenson Strategy Group, στην Μάντι Γρούνγουαλντ, της Grunwald Communications. Η ίδια απάντησε: «Συμφωνώ. Όμως ακόμη είναι στην πρώτη σελίδα και παίρνει χρόνο σε εκπομπές συνέχεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ