ΚΟΣΜΟΣ

N. Τραμπ: τα Wikileaks δείχνουν συμπαιγνία Κλίντον - Υπουργείου Δικαιοσύνης

N. Τραμπ: τα Wikileaks δείχνουν συμπαιγνία Κλίντον - Υπουργείου Δικαιοσύνης
Saul Loeb - REUTERS

Την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για διαρροή πληροφοριών προς την καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον ώστε να «καλύψει τα εγκλήματά της».

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε e-mail που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το WikiLeaks και κατηγόρησε τον Μπράιαν Φάλον, εκπρόσωπο Τύπου της Χίλαρι Κλίντον, ότι ήταν σε επικοινωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για θέματα που αφορούν τους νόμους για την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών. Επιπλέον, κατηγόρησε την υποψήφια των Δημοκρατικών για άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση Ομπάμα σχετικά με την έρευνα που αφορά τα e-mail της.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέρρευσε πληροφορίες στην καμπάνια της Κλίντον σχετικά με την έρευνα για τα e-mail της, ώστε να προετοιμαστεί και να καλύψει τα εγκλήματα της», είπε ο Τραμπ από το Πάναμα Σίτι, ενώπιον υποστηρικτών του.

«Είναι σκευωρία και διαφθορά ύψιστου βαθμού και ακόμη ένας λόγος για να ζητήσω από τον γενικό εισαγγελέα... να βάλει έναν ειδικό κατήγορο».

«Πρέπει να κάνουμε έρευνα για την Χίλαρι Κλίντον και πρέπει να ερευνήσουμε την ίδια την έρευνα. Είναι ντροπή», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στην έρευνα του FBI για το θέμα των προσωπικών e-mail της Κλίντον.

Η επικοινωνία μεταξύ του Φάλον και του υπουργείου, που αποκαλύφθηκε από το WikiLeaks, αφορούσε μόνο την μήνυση και όχι την έρευνα για την χρήση e-mail από τη Κλίντον. Δεν υπάρχει, πάντως, καμία απόδειξη ότι ο Φάλον επικοινώνησε με το υπουργείο σχετικά με άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας εις βάρος της.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στην Κλίντον παραθέτοντας συνεχώς πληροφορίες από τα χακαρισμένα e-mail που δόθηκαν από το WikiLeaks.

«Βλέπεις τόσα πολλά από το WikiLeaks, υπάρχουν τόσα πολλά», είπε ο Τραμπ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε, επιπλέον, ότι άνθρωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδιναν προτεραιότητα σε φίλους του Μπιλ Κλίντον, όταν χειρίζονταν συμβόλαια ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον φονικό σεισμό στην Αϊτή το 2010.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ πως ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, διαχειρίστηκαν το θέμα της Αϊτής. Σε όλους τους φίλους μας στην Αϊτή και την μικρή Αϊτή (γειτονιά στο Μαϊάμι), να ξέρετε ότι έρχεται η μέρα της δικαιοσύνης και αυτή είναι στις 8 Νοεμβρίου», είπε ο Τραμπ.

«Άνθρωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης με ενημερώνουν πως υπάρχει ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση και έτσι θα έχουμε μια ιδέα για τις σκέψεις του δικαστή σχετικά με το πρόγραμμα της πρότασης ακόμη και σήμερα» έγραψε ο Φάλον, ο οποίος τότε ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ακροαματική διαδικασία στην οποία αναφέρεται ο Φάλον ήταν ανοιχτή για το κοινό και την κάλυψε εκτενώς το CNN, το Reuters, η Wall Street Journal, το Politico, το Vice, το National Journal και το The Hill, μεταξύ άλλων.

Η συνομιλία συμπεριλαμβάνεται στην τρίτη φουρνιά e-mail που υποκλάπησαν από τον υπεύθυνο της καμπάνιας της Κλίντον, Τζον Ποντέστα και δημοσιεύτηκαν από το WikiLeaks. Η καμπάνια της Κλίντον έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των e-mail, τα πρώτα εκ των οποίων διέρρευσαν την Παρασκευή. Το WikiLeaks υποστηρίζει πως έχει πάνω από 50.000 e-mail του Ποντέστα και έχει, μέχρι στιγμής, ποστάρει σχεδόν 5.300.

Σε tweet του ο Τράμπ το απόγευμα της Τρίτης έγραψε: «Ελπίζω οι άνθρωποι να δουν την σκανδαλώδη συμπεριφορά της Χίλαρι Κλίντον που αποκαλύφθηκε από το WikiLeaks. Δεν πρέπει να κατέβει για πρόεδρος». Δεν αναφέρθηκε όμως σε συγκεκριμένες κατηγορίες ή χακαρισμένα e-mail.

Το πιο σημαντικό νέο που προκύπτει από τα e-mail ήρθε την Παρασκευή, όταν το WikiLeaks πόσταρε κάτι που φαινομενικά είναι αποσπάσματα από ομιλίες που έδωσε η Κλίντον σε εταιρίες της Wall Street, αφότου έφυγε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Έρνεστ, ερωτώμενος σχετικά με μήνυμα που έκανε λόγο για επικοινωνία της καμπάνιας της Κλίντον με το υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε πως δεν θα σχολιάσει «τα κλεμμένα e-mail ενός ιδιώτη».

«Θα πω ότι τόσο ο γενικός εισαγγελέας όσο και ο διευθυντής του FBI, έχουν ξεκαθαρίσει ότι η έρευνα σχετικά με τα προσωπικά e-mail της Υπουργού Κλίντον, έγινε χωρίς μεροληψίες», είπε ο Έρνεστ.

Η ομάδα της Κλίντον δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα e-mail του Φάλον. Αλλά ο ίδιος, με σειρά tweets, κατηγόρησε τον αρχηγό του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ για σύμπραξη με την ρωσική κυβέρνηση και την καμπάνια του Τραμπ.

«WikiLeaks: Δεν είσαι μέσο ενημέρωσης. Είσαι προπαγανδιστικό όπλο της ρώσικης κυβέρνησης, που προστατεύει τον αγαπημένο της υποψήφιο, τον Τραμπ».

Trump says WikiLeaks email shows collusion between Clinton, DOJ

By Tom LoBianco and Stephen Collinson, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ