ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Βομβιστική επίθεση σε τέμενος με νεκρούς και τραυματίες

Αφγανιστάν: Βομβιστική επίθεση σε τέμενος με νεκρούς και τραυματίες
REUTERS/Mohammad Ismail

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε σιιτικό τέμενος στο βόρειο Αφγανιστάν την Τετάρτη, αφήνοντας 14 ανθρώπους νεκρούς και άλλους 28 τραυματίες.

Αυτές τις μέρες εορτάζεται η Ασούρα και προσκυνητές είχαν συγκεντρωθεί στον ναό, όταν ένας δράστης, ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχτηκε μπροστά στην είσοδο του τέμενος.

Δύο επιθέσεις χθες βράδυ εναντίον σιιτικών τεμενών στην Καμπούλ ήδη στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ τραυμάτισαν άλλους 62. Την ευθύνη για τη μια από τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε ο τοπικός βραχίονας του Ισλαμικού κράτους, η «επαρχία Χορασάν», με αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σε όλο τον κόσμο, η σιιτική κοινότητα, τιμά σήμερα Τετάρτη, τον θάνατο του ιμάμη Χουσέιν, του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος φονεύτηκε το έτος 680, σε ένα επεισόδιο που αποτελεί ένα από τα θεμελιακά επεισόδια του σιισμού.

Τον Δεκέμβριο του 2011 οι εορτασμοί για την Ασούρα αποτέλεσαν το έναυσμα μιας σειράς επιθέσεων στις οποίες είχαν βρει τον θάνατο 80 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 160, κυρίως στην Καμπούλ, αλλά και τη Μαζάρ ι Σαρίφ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλχ, όπου διαπράχθηκε η σημερινή επίθεση.

Οι σιίτες αποτελούν κατά εκτιμήσεις το 15% του πληθυσμού του Αφγανιστάν (30 εκατομμύρια). Οι περισσότεροι αφγανοί σιίτες ανήκουν στην εθνότητα των Χαζάρων. Οι σουνίτες τζιχαντιστές— οι Ταλιμπάν, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους— θεωρούν τους σιίτες αποστάτες και επιτίθενται συχνά εναντίον σιιτικών χώρων λατρείας ή δημόσιων συγκεντρώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ