ΚΟΣΜΟΣ

Ακαδημία Νόμπελ: «Ντίλαν, Ντίλαν, είσαι εδώ;»

Ακαδημία Νόμπελ: «Ντίλαν, Ντίλαν, είσαι εδώ;»
REUTERS/Mario Anzuoni

Μια μέρα μετά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν, η Σουηδική Ακαδημία δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του.

Ο εκπρόσωπος της ακαδημίας, Οντ Τσίντριχ, αποκάλυψε πως κατάφεραν να μιλήσουν με τον καλλιτεχνικό πράκτορα του Ντίλαν και με τον υπεύθυνο της περιοδείας του, αλλά όχι με τον ίδιο.

Το βράδυ της Πέμπτης έδωσε συναυλία στο Λας Βέγκας, αλλά σε κανένα σημείο της δεν απευθύνθηκε στο κοινό, αρκέστηκε στο τραγούδι του. Ακόμη και ο κύκλος του δεν έχει μιλήσει μαζί του για την απονομή.

Στις 10 Δεκεμβρίου οι νομπελίστες πρέπει να παραβρεθούν σε εκδήλωση στη Στοκχόλμη για να παραλάβουν τα βραβεία τους από τον ίδιο τον βασιλιά της Σουηδίας. Ακόμη όμως δεν έχει γίνει γνωστό αν ο τραγουδοποιός θα δώσει το παρόν.

Η ιστορία έχει ένα παράδειγμα νικητή που αρνήθηκε να λάβει το βραβείο του. Το 1964 ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ είπε «όχι» στο Νόμπελ Λογοτεχνίας την επομένη κιόλας της διάκρισης του.

Η είδηση της απονομής του Νόμπελ στον τραγουδιστή έπεσε σαν κεραυνός στην παγκόσμια σκηνή και άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στα social media. Η αρχική σαστιμάρα αντικαταστάθηκε γρήγορά με θερμούς υποστηρικτές και σφοδρούς επικριτές της επιλογής του από την Ακαδημία.

Ενώ διακεκριμένοι λογοτέχνες όπως ο Σαλμάν Ρούσντι ή ο Στίβεν Κινγκ πανηγύρισαν την βράβευσή του, άλλοι όπως ο Σκωτσέζος συγγραφέας, Ίρβιν Γουέλς, και ο Αμερικανο-ρώσος Γκάρι Στέινγκαρτ, επέκριναν ιδιαίτερα την επιλογή.

Στους θιασώτες και τους αντιδρώντες ήρθε να προθέτει και μια τρίτη ομάδα, αυτοί που αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα του Μπομπ Ντίλαν, αλλά κρίνουν την απονομή άστοχη, καθώς δεν είναι συγγραφέας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Στίβεν Κινγκ, ο οποίος τόνισε πως η Σουηδική Ακαδημία παρακινήθηκε από τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν το 2016 στο χώρο της ροκ/ποπ μουσικής (Ντέιβιντ Μπάουι, Πρινς κ.α.) για να διευρύνει την οπτική της.

Το «Αφεντικό» του αμερικανικού ροκ, Μπρους Σπρίνγκστιν, έστειλε τα συγχαρητήρια του στον Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ και μαζί με τις ευχές παρέθεσε και ένα μέρος της βιογραφίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ