ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Μπερίσα: Η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας απέτυχε με παρέμβαση τρίτου παράγοντα

Σ. Μπερίσα: Η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας απέτυχε με παρέμβαση τρίτου παράγοντα
WIKIPEDIA

Για έναν τρίτο παράγοντα, ο οποίος παρενέβη με αποτέλεσμα να αποτύχει η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας της Αλβανίας με την Ελλάδα έκανε λόγο για πρώτη φορά ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα.

"Θέλω να πω στους Αλβανούς ότι σύντομα θα καταλάβουν τα συμφέροντα ποιων εξυπηρετήσατε, και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει. Η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε, έπειτα από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα ", δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Όντας την περίοδο εκείνη στην αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Ράμα παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας τη συμφωνία αυτή, υποστηρίζοντας ότι ήταν εις βάρος των αλβανικών συμφερόντων. Το Δικαστήριο τελικά ακύρωσε τη συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, η κυβέρνηση του οποίου υπέγραψε την συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα το 2009, δεν διευκρίνισε ποιος είναι ο τρίτος παράγοντας. Ωστόσο, συχνά στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι μετά την αποτυχία της συμφωνίας, την οποίαν απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο, βρίσκεται η Τουρκία.

Της ίδιες αμφιβολίες είχε εκφράσει στο παρελθόν και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υπέγραψε την συμφωνία στα Τίρανα μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ