ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σύλληψη τριών αντρών που ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση κατά Σομαλών

ΗΠΑ: Σύλληψη τριών αντρών που ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση κατά Σομαλών
REUTERS/Adam Shrimplin

Τρεις ύποπτοι για συνομωσία προς διάπραξη βομβιστικής επίθεσης συνελήφθησαν από την αστυνομία των ΗΠΑ.

Στόχος των τριών συλληφθέντων ήταν κτήριο στο οποίο ζούσαν 120 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δεκάδες μουσουλμάνοι μετανάστες από τη Σομαλία, που χρησιμοποιούσαν το ένα από τα διαμερίσματα τους για τζαμί.

Οι Κέρτις Άλεν, 49 ετών, Γκάβιν Ράιτ, 49, και Πάτρικ Γιουτζίν Στάιν, 47, όλοι τους λευκοί, σύμφωνα με τον υπερεσιακό εισαγγελέα της Περιφέρειας του Κάνσας, Τομ Μπιλ, θα χτυπούσαν στο Γκάρνετ Σίτι.

Η έρευνα των αρχών ήταν σε εξέλιξη επί οκτώ μήνες, με τους υπόπτους να ελέγχουν πιθανούς στόχους, να συγκεντρώνουν οπλισμό και εκρηκτικές ύλες, αλλά και να συντάσσουν το μανιφέστο της επίθεσής τους.

Σχεδίαζαν να τοποθετήσουν οχήματα παγιδευμένα με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών στις τέσσερις γωνίες της πολυκατοικίας, σύμφωνα με εισαγγελείς. Το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης ορίζεται ως μια μέρα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Αν οι τρεις ύποπτοι κριθούν ένοχοι από το δικαστήριο, αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης ισοβίων. Προς το παρόν κρατούνται σε φυλακή της Κομητείας του Σέτζγουικ.

Μέλη της σομαλικής κοινότητας της πόλης εξέφρασαν σοκ όταν ενημερώθηκαν για τα σχέδια των τριών ανδρών.

Η σύλληψη έγινε στα πλαίσια ευρύτερης έρευνας κατά της τρομοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI), επικεντρώθηκε σε παραστρατιωτικές οργανώσεις του νοτιοδυτικού Κάνσας.

Οι κατηγορούμενοι ήταν μέλη μιας μικρότερης οργάνωσης, που αυτοαποκαλείται οι Σταυροφόροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ