ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα τρόποι για να μειώσεις άμεσα το στρες (και να κερδίσεις ζωή)

Δέκα τρόποι για να μειώσεις άμεσα το στρες (και να κερδίσεις ζωή)

Μπορεί σε φίλους και συναδέλφους να λες ότι είσαι... ζεν, να προσπαθείς να το δείχνεις και ενδεχομένως και να το προσπαθείς ή να το πιστεύεις κιόλας, αλλά μέσα σου ίσως να και τρώγεσαι μέρα με τη μέρα. Ίσως πάλι, την ώρα που αυτό συμβαίνει, να το δείχνεις και να μην έχεις ιδέα. Να θεωρείς ότι το κόλπο να φανείς ο χαλαρός τύπος ανθρώπος που αρέσει στους άλλους πιάνει. Μεταξύ μας; Ποιος νοιάζεται; Σημασία έχει να γίνεις αυτός που θες να είσαι και να νικήσεις πραγματικά το στρες καταπολεμώντας το... face to face.

Το στρες βέβαια μόνο ως εύκολο αντίπαλο δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Και ακριβώς επειδή θα πρέπει να το σεβαστείς, οφείλεις να το αντιμετωπίσεις με σταθερά βήματα και μεθοδικότητα. Υπάρχει όμως τρόπος να το μετριάσεις και τελικά να το ελέγξεις κάνοντας αρχικά δέκα σταθερά βήματα.

1. Είτε πρόκειται για την προσωπική, είτε για την επαγγελματική σου ζωή, μάθε ποια είναι τα όριά σου και θέσε τέτοια. Μην τα ξεπερνάς όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς μια κατάσταση γιατί πάντα θα οδηγείσαι σε λάθη και κακές επιλογές.

2. Απόφευγε τους ανθρώπους που σου προκαλούν στρες. Αν κάποιος σου μεταδίδει στρες και δεν έχεις - για οποιονδήποτε λόγο - τη δυνατότητα να τον αποφύγεις - περιόρισε όσο περισσότερο γίνεται τον χρόνο που συναναστρέφεσαι μαζί του.

3. Απόφευγε θέματα συζήτησης που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις και να σου ανεβάσουν την... πίεση.

4. Προσπάθησε να αλλάξεις την οπτική με την οποίο αντιμετωπίζεις κάποιες καταστάσεις. Αν για παράδειγμα είσαι κολλημένος στην κίνηση μέσα στη βροχή, αντί να βρίζεις θεούς και δαίμονες ψάξε ένα καλό τραγούδι στο ραδιόφωνο. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο, ωστόσο δεν θα κερδίσεις κάτι παρά μόνο να εκνευριστείς αν αρχίσεις να τα βάζεις με την τύχη σου.

5. Προσπάθησε να «προπονηθείς» στην έκφραση των συναισθημάτων σου απέναντι σε ανθρώπους η συμπεριφορά των οποίων σε ενοχλεί. Αν κάτι δεν σου αρέσει, πες το. Μην το κρύβεις και μην σε βάζει σε σκέψεις το τι θα γινει μετα.

6. Μην προσπαθείς να λάμψεις σε όλα. Κάπου θα είσαι καλός, κάπου μέτριος και κάπου τραγικός. Ετσι είναι οι άνθρωποι και πρέπει να το αποδεχθείς. Μπορεί, δε, εκεί που θες να λάμψειςη, να τυχαίνει να εισαι τραγικός. Δεν χάθηκε ο κόσμος. Κάπου αλλού θα σε ζηλεύουν.

7. Κοιμήσου καλά. Ξεκούρασε σώμα και μυαλό. Όταν είσαι κουρασμένος, προσπαθείς περισσότερο, δεν βλέπεις αποτέλεσμα και το στρες αυξάνεται.

8. Χτίσε διαπροσωπικές σχέσεις από τις οποίες θα κερδίσεις πράγματα. Μη σπαταλάς τον χρόνο σου με ανούσιες σχέσεις που μόνο στόχο έχουν να τον γεμίσουν.

9. Αντιμετώπισε τις όποιες δυσκολίες πριν γιγαντωθούν. Όταν γιγαντωθούν, θα σου προκαλέσουν μεγάλο στρες και δεν θα μπορείς να βρεις λύσεις

10. Μη δινεις αξία στα πάντα και μην κάνεις πολύπλοκη τη ζωή σου. Μία την έχεις, ζήσε την απλά και διασκέδασέ την.

Μία Κυριακή 16/10/2016 θα ζήσεις, μην την περάσεις μουτρωμένος, βαριεστημένος ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΡΕΣΑΡΙΣΜΕΝΟΣ δεν έχει απολύτως κανένα νόημα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ