ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους οι 21 μαθήτριες από το Τσίμποκ

Νιγηρία: Επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους οι 21 μαθήτριες από το Τσίμποκ
twitter / dafitofficial

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των 21 μαθητριών από το Τσίμποκ που αφέθηκαν ελεύθερες, έπειτα από δύο χρόνια που βρίσκονταν στα χέρια της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, για τις κακουχίες που πέρασαν.

Επί ένα μήνα και δέκα ημέρες προτού αφεθούν ελεύθερες έμειναν χωρίς τροφή, ενώ μια βόμβα του νιγηριανού στρατού παραλίγο να προκαλέσει θύματα μεταξύ τους, όπως εξήγησε η Γκλόρια Ντέιμ, ένα από τα κορίτσια, στη διάρκεια μιας θρησκευτικής τελετής, κατά την οποία επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους.

«Ευχαριστούμε τον Θεό που μας έφερε εδώ σήμερα. Ήμουν στο δάσος όταν ένα αεροπλάνο έριξε μια βόμβα ακριβώς δίπλα μου, όμως δεν τραυματίστηκα», διηγήθηκε η Ντέιμ εμφανώς συγκινημένη αλλά και αδυνατισμένη από την πείνα. Όπως επεσήμανε η Ντέιμ, τα 276 κορίτσια που απήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ από τους Ισλαμιστές αντάρτες, στην πλειονότητά τους Χριστιανές, αναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ και δεν μπορούσαν ούτε καν να προσευχηθούν.

Οι γονείς των κοριτσιών, τα οποία δέχονται ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη, άκουγαν τις μαρτυρίες τους με δάκρυα στα μάτια. Ο Μούτα Αμπάνα, πατέρας ενός εξ αυτών, εξέφρασε την αγωνία του επειδή πολλές από τις μαθήτριες αναγκάστηκαν να παντρευτούν μαχητές της Μπόκο Χαράμ.

«Κάποιες από αυτές γύρισαν πίσω με μωρά, αλλά σκεφτείτε το, θα σκοτώσουμε τα παιδιά;», διερωτήθηκε ο Αμπάνα και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορέσουμε να σκοτώσουμε τα παιδιά, διότι θα είναι σα να μην θέλουμε να γυρίσουν πίσω τα κορίτσια».

Ο ίδιος παραπονέθηκε για το γεγονός ότι η απαγωγή των μαθητριών πολιτικοποιήθηκε, λέγοντας «τα παιδιά των ανθρώπων δεν είναι χρήματα, τα παιδιά των ανθρώπων δεν είναι ρούχα που φοράς σε μια προεκλογική εκστρατεία, τα παιδιά των ανθρώπων είναι η περηφάνια τους».

Στο μεταξύ ο Νιγηριανός υπουργός Ενημέρωσης Λάι Μοχάμεντ δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τη Μπόκο Χαράμ δεν έχουν τελειώσει εφόσον δεν έχουν απελευθερωθεί όλα τα κορίτσια».

Ο Γκάρμπα Σέχου, εκπρόσωπος της νιγηριανής κυβέρνησης, αποκάλυψε ότι «η οργάνωση ισχυρίζεται ότι 83 ακόμη κορίτσια μπορούν να απελευθερωθούν έπειτα από διαπραγματεύσεις», εξηγώντας ότι βρίσκονται στα χέρια ενός παρακλαδιού της Μπόκο Χαράμ.

Οι πληροφορίες για τον τρόπο που επιτεύχθηκε η απελευθέρωση των 21 μαθητριών εξακολουθούν να είναι αντικρουόμενες. Δύο αξιωματούχοι του στρατού δήλωσαν στο AP ότι ανταλλάχθηκαν με τέσσερις διοικητές της Μπόκο Χαράμ που κρατούνταν από τη νιγηριανή κυβέρνηση, ενώ ένας Νιγηριανός που συμμετείχε σε προηγούμενες αποτυχημένες διαπραγματεύσεις επεσήμανε ότι η ελβετική κυβέρνηση κατέβαλε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως λύτρα εξ ονόματος των νιγηριανών αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ