ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Η πρόοδος επιτρέπει συζήτηση για το εδαφικό

Κυπριακό: Η πρόοδος επιτρέπει συζήτηση για το εδαφικό
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - Eurokinissi

Συνέντευξη τύπου στις 4 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά και την σημερινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες και σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, το εδαφικό.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις δηλώσεις του για το θέμα των εποίκων, ο ίδιος έκανε λόγο για λάθος και το απέδωσε στην κούραση.

Σήμερα δήλωσε πως ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν, θα ανέρχεται στις 40 χιλιάδες. «Πολύ λιγότεροι δηλαδή, από όσους είχε αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο παρελθόν», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως «δεν τίθενται σε καμία απολύτως περίπτωση εγγυημένες πλειοψηφίες, είτε στην ελληνοκυπριακή, είτε στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία».

Ο κάθε Κύπριος πολίτης, είπε, θα μπορεί να διακινηθεί, να εγκατασταθεί και να εργαστεί όπου θέλει στην επικράτεια της Κύπρου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως αυτή είναι η πρώτη φορά που θα τεθεί το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπενθύμισε πως υπήρχε ο όρος «Νόμιμη Κατοικία», ο οποίος όμως έχει έναν περιορισμό σε ότι αφορά το δικαίωμα στην ψήφο για τις τοπικές εκλογές και για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το θέμα είναι ακόμη προς συζήτηση. Η προσέγγιση της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου, όμως πρέπει να υπάρχει στάθμιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ