ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βαγδάτη τουρκική αντιπροσωπεία για συνομιλίες περί συμβιβασμού

Στη Βαγδάτη τουρκική αντιπροσωπεία για συνομιλίες περί συμβιβασμού
REUTERS/ AZAD LASHKARI

Στη Βαγδάτη μεταβαίνει αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης, προκειμένου να συζητήσουν για συμβιβασμό μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στόχος των συνομιλιών θα είναι ο συμβιβασμός μεταξύ της Άγκυρας και της Βαγδάτης, καθώς οι διμερείς σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί, αφού η Βαγδάτη αρνείται τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις στην περιοχή. Επιπλέον, επιθυμεί την αποχώρηση της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης από την Μπασίκα του βορείου Ιράκ. Μάλιστα, οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν έντονη φραστική αντιπαράθεση, οξύνοντας την ένταση.

Όπως γράφει η εφημερίδα, στις συνομιλίες θα καθοριστούν τα καθήκοντα της τουρκικής δύναμης στη Μπασίκα. Η τουρκική πλευρά θα θέσει θέμα συμμετοχής της στις επιχειρήσεις και θέμα ένταξης της τουρκικής δύναμης στη Μπασίκα στις συμμαχικές δυνάμεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Χουριέτ, η Τουρκία είχε προτείνει η εκπαίδευση που παρέχει η εν λόγω τουρκική δύναμη στη Μπασίκα προς τις κουρδικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ να επεκταθεί και να περιλάβει την εκπαίδευση και του ιρακινού στρατού, πάντα υπό τον έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων, πρόταση η οποία είχε απορριφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ