ΚΟΣΜΟΣ

Ποιο είναι το προϊόν «έκπληξη» που κατακτά... τη μαύρη αγορά

Ποιο είναι το προϊόν «έκπληξη» που κατακτά... τη μαύρη αγορά
@bpnutrition - Twitter

Όταν ακούς για μαύρη αγορά σκέφτεσαι όπλα, ουσίες, παράνομες συναλλαγές, αλλά σίγουρα όχι... μέλι.

Και όμως το στεγανό έσπασε και το μέλι έχει αρχίσει να αναδεικνύεται σε ένα από τα αγαπημένα προϊόντα στα στενά και μυστικά σοκάκια.

Αλλά όχι οποιοδήποτε μέλι όμως. Το hit της μαύρης αγοράς είναι το μέλι Manuka. Το προϊόν μπορεί να βρεθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ και παρά την τιμή των 80 δολαρίων για κάθε βαζάκι, τα θρεπτικά συστατικά αποζημιώνουν.

Η διαθεσιμότητα του στα καταστήματα δεν σταματά τους κλέφτες από το να το αρπάζουν και να το πουλούν στη «μαύρη» με αποτέλεσμα να μειώνεται η διαθεσιμότητα του και να αυξάνεται η τιμή του.

Όπως μεταδίδει η Daily Telegraph συμμορία έκλεψε σχεδόν 30 βαζάκια από το «μαγικό» μέλι από ινστιτούτο αισθητικής στο Σύδνεϋ.

manuka1

(πηγή: istock)

Οι ληστές στοχοποίησαν ακόμη ένα κατάστημα στο Σύδνεϋ και άρπαξαν 20 βαζάκια, των 75 δολαρίων το καθένα.

Χημικοί είναι σε επιφυλακή μετά τις πολλές κλοπές του Manuka τον Αύγουστο. Δύο άντρες φαίνεται πως τους έκλεψαν μέλι συνολικής αξίας 5.000 δολαρίων. Το έγκλημα έχει εξαπλωθεί μέχρι τη Νέα Ζηλανδία.

Άντρας στο Άουκλαντ, πήρε από τα ράφια σούπερ μάρκετ μέλι αξίας 1.100 δολαρίων και σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μια «σοβαρή επιχείρηση».

«Έχω μερικούς πελάτες που θέλουν μέλι Manuka. Γι’ αυτό κλέβω από καταστήματα και το πουλάω σε χαμηλότερη τιμή».

Δεν γνώριζε τι έκαναν οι πελάτες του με το μέλι, όμως είχε την εντύπωση ότι το μετέφεραν σε άλλες χώρες. Το πελατολόγιο του αποτελούνταν κυρίως από Ασιάτες.

Σοβαρό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία όμως. Οι κλοπές έχουν μεταφερθεί και στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα θρεπτικά συστατικά του Manuka

manuka

(πηγή: istock)

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο και ειδικό στην ομοιοπαθητική, δόκτορα Τζος Αξ, το Manuka είναι το πιο θρεπτικό μέλι στον κόσμο.

Εμπλουτίζει τον οργανισμό με φυσικά αμινοξέα, βιταμίνες Β, κάλσιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Ο ιστότοπος draxe.com τονίζει πως το συγκεκριμένο μέλι καταπολεμά τα βακτήρια, την ακμή και το έκζεμα.

Χρησιμοποιείται σε ενέσεις, ενώ μπορεί να επουλώσει πληγές, όπως εγκαύματα και έλκη. Βοηθά στο κοινό κρυολόγημα και καταπολεμά τον πονόλαιμο με το να σκοτώνει τα βακτήρια.

Σύμφωνα με τον γιατρό, το Manuka έχει τέσσερις φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το απλό μέλι.

Ο Ντέιβιντ Γκέιτς, προϊστάμενος ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος του Σύδνεϋ, είπε στην Daily Telegraph, ότι υπήρξε μια αύξηση στις κλοπές σε όλη την πόλη τον προηγούμενο χρόνο.

«Υπήρξαν κλοπές στο Chippendale, το Campsie και το Burwood, και στην πόλη μας, απ’ ότι ξέρουμε. Σε όλες τις περιπτώσεις ο κοινός συντελεστής είναι ότι το μέλι είναι Manuka», είπε.

Δεν ξέρει αν οι ληστείες συνδέονται μεταξύ τους, αλλά βλέπει πως το μέλι έχει αρχίσει να λειτουργεί ως «επιχείρηση».

«Είδαμε κάτι παρόμοιο με βιταμίνες, που τις έκλεβαν με μεγάλη συχνότητα», είπε ο ντεντέκτιβ και προσέθεσε: «Σε κάποιες περιπτώσεις τα καταστήματα έχασαν προϊόν δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, κάτι που μπορεί να στοιχίσει σε μια μικρή επιχείρηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ