ΚΟΣΜΟΣ

Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης και οι επιθέσεις αυτοκτονίας των τζιχαντιστών (pics&vid)

Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης και οι επιθέσεις αυτοκτονίας των τζιχαντιστών (pics&vid)
REUTERS

Σώμα με σώμα συνεχίζονται οι μάχες στη Μοσούλη με τους Κούρδους του Ιράκ να έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά στα ανατολικά της πόλης, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστες του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης που ξεκίνησε σήμερα για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

"Περίπου 4.000 πεσμεργκά συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Χαζίρ, σε τρία μέτωπα, για να εκκαθαρίσουν τα γύρω χωριά που έχουν καταληφθεί από το ΙΚ", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κούρδοι προωθούνται σε συντονισμό με τις ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τη Μοσούλη από τα νότια. Η επιχείρηση υποστηρίζεται από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

ΙΡΑΚ 1

(Reuters)

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί επιβεβαίωσε ότι κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν μια έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Μπαρζανί χαρακτήρισε το γεγονός αυτό "καμπή στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία", προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ δεν θα σημάνει απαραιτήτως και το τέλος της τρομοκρατίας ή της βίας στη χώρα.

Ο Μπαρζανί τόνισε ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν πρόκειται να μπουν στη Μοσούλη, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των εδαφών που καταλαμβάνουν οι Κούρδοι. Στο παρελθόν, Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι όλα τα εδάφη που θα καταλάβουν οι πεσμεργκά θα ενσωματωθούν στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με τους διοικητές των πεσμεργκά, οι Κούρδοι βρίσκονται πλέον κοντά στην Καρακός, μια πόλη απ' όπου το ΙΚ εκδίωξε τους χριστιανούς το 2014. Η Καρακός ήταν η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ πριν καταληφθεί από το ΙΚ. Οι περισσότεροι χριστιανοί κάτοικοί της έφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο σε ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

ΙΡΑΚ 2

(Reuters)

Ο αντισυνταγματάρχης των πεσμεργκά Μοχάμαντ Ντάργουις είπε ότι στους κεντρικούς δρόμους και στους αγρούς, στις κοινότητες που απελευθερώθηκαν, υπάρχουν διάσπαρτες αυτοσχέδιες βόμβες ενώ επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα καθυστερούν την προέλαση των δυνάμεων. Ένας ταγματάρχης των Κούρδων διευκρίνισε ότι ορισμένοι μαχητές μπήκαν στα χωριά επιβαίνοντας σε στρατιωτικά οχήματα αλλά "δεν έκαναν τίποτα, δεν περπάτησαν καν στους δρόμους". Όπως διευκρίνισε, οι άνδρες του περιμένουν τις ομάδες των πυροτεχνουργών να εκκαθαρίσουν την περιοχή.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που συνοδεύει τους Κούρδους μαχητές ανέφερε ότι υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού.

Σε εικόνες από τις επιχειρήσεις που μεταδόθηκαν από το κουρδικό κανάλι Rudaw διακρίνονται οι πεσμεργκά να πυροβολούν για να σταματήσουν έναν καμικάζι που επιβαίνει σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και κατευθύνεται καταπάνω τους. Δύο Κούρδοι βουλευτές είπαν ότι τουλάχιστον οκτώ Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα στις επιχειρήσεις, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τις συνθήκες του θανάτου τους.

Λίγο νωρίτερα, το "πρακτορείο" Amaq των τζιχαντιστών μετέδωσε ότι η οργάνωση εξαπέλυσε αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, πραγματοποιήθηκαν οκτώ επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των Κούρδων μαχητών και καταστράφηκαν δύο Humvee των κουρδικών και σιιτικών δυνάμεων.

ΙΡΑΚ 4

(Reuters)

«Οι καμπάνες της νίκης ήχησαν»


Η επίθεση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όπως έκανε γνωστό με δήλωσή του ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι.
«Οι καμπάνες της νίκης ήχησαν, και η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης έχει ξεκινήσει», είπε χαρακτηριστικά ο αλ Αμπάντι απευθυνόμενος στους κατοίκους της επαρχίας Νινευή και πρόσθεσε:
Ανακοινώνω σήμερα την έναρξη αυτών των ηρωικών επιχειρήσεων, που στόχο έχουν να σας απελευθερώσουν από την αγριότητα και την τρομοκρατία του ISIS. Με τη θέληση του Θεού, θα συναντηθούμε σύντομα στο έδαφος της Μοσούλης, όπου όλοι μαζί θα γιορτάσουμε την ελευθερία.

Συνάντηση των υπ.Άμυνας του συνασπισμού κατά του ISIS στο Παρίσι για τη Μοσούλη

Οι υπουργοί Άμυνας 13 χωρών που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα συναντηθούν στις 25 Οκτωβρίου στο Παρίσι για να ενημερωθούν κυρίως για τις εξελίξεις στη μάχη της Μοσούλης, στο Ιράκ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Δώδεκα υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός Άστον Κάρτερ, θα βρίσκονται στο Παρίσι, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Εκτός από τους υπουργούς του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, παρόντες θα είναι και οι ομόλογοί τους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία).

Στον διεθνή συνασπισμό μετέχουν περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και πολλές αραβικές και ασιατικές.
"Ο στόχος είναι να ενημερωθούμε για την πρόοδο που επιτυγχάνεται στη Μοσούλη" διευκρίνισε μια πηγή από το περιβάλλον του Λε Ντριάν. "Θα πρέπει να αποφύγουμε κυρίως τη μεταφορά σημαντικών πόρων του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) από τη ζώνη της Μοσούλης προς τη Συρία", πρόσθεσε.

Οι 13 υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία, όπου το ΙΚ διατηρεί ισχυρά προπύργια, κυρίως στη Ράκα. "Θα δοθεί η ευκαιρία να υπενθυμίσουμε πόσο σημαντική είναι η ανακατάληψη της Ράκας", ανέφερε το περιβάλλον του Λε Ντριάν, υπογραμμίζοντας ότι το Παρίσι "συμφωνεί πλήρως" με τις ΗΠΑ όσον αφορά αυτόν τον στόχο.

ΙΡΑΚ 5

(Reuters)

Στη Μοσούλη το ΙΚ έχει 5.000-8.000 μαχητές ενώ οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις αριθμούν περίπου 45.000 άνδρες. Άγνωστο παραμένει αν οι τζιχαντιστές σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί και να υπερασπιστούν τις θέσεις τους ή αν θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν προς άλλες περιοχές και ιδίως προς τη Συρία.
Οι υπουργοί Άμυνας του διεθνούς συνασπισμού έχουν ήδη συναντηθεί άλλες τέσσερις φορές φέτος, στο Παρίσι τον Ιανουάριο, στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, στη Στουτγκάρδη τον Μάιο και στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ