Ανακαλύφθηκε άγνωστος παγωμένος πλανήτης
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα, ανακαλύφθηκε ένας άγνωστος, έως τώρα, πλανήτης. Ένας παγωμένος πλανήτης που έγινε γνωστός ως L91.

Διαβάστε επίσης

Ο νέος πλανήτης διαγράφει μια τεράστια ελλειπτική τροχιά, γι’ αυτό και χρειάζεται πάνω από 20.000 γήινα έτη για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Και αυτή είναι η διάρκεια του έτους του παγωμένου πλανήτη L91.

Ο πλανήτης έγινε αρχικά αντιληπτός το 2013 από ένα τηλεσκόπιο στη Χαβάη. Μετά από τρία χρόνια παρατήρησης, οι αστρονόμοι, με επικεφαλής την αστροφυσικό Μισέλ Μπάνιστερ του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ στη Β.Ιρλανδία, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος ή τη μάζα του αινιγματικού ουράνιου σώματος.

Κάθε φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν ένα ουράνιο σώμα τόσο μακριά από τον Ήλιο, αναρωτιούνται πώς βρέθηκε εκεί, όμως ακόμη δεν έχουν δώσει μια ικανοποιητική απάντηση.

Ο L91 διαγράφει μια τροχιά που πλησιάζει τον Ήλιο έως τις 50 αστρονομικές μονάδες (μια τέτοια μονάδα ισοδυναμεί με την απόσταση Γης-Ήλιου), ενώ απομακρύνεται από το άστρο μας έως τις 1.450 αστρονομικές μονάδες. Κανένα άλλο σώμα δεν έχει παρατηρηθεί να απομακρύνεται τόσο πολύ από τον Ήλιο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο L91 απομακρύνεται σταδιακά από το νέφος Όορτ στα σύνορα του ηλιακού συστήματος, μετακινούμενος προς τα ενδότερά του, την ζώνη Κάιπερ. Αν όντως αυτό συμβαίνει, θα είναι το πρώτο σώμα που παρατηρείται να κάνει κάτι τέτοιο, υπό τη βαρυυική επίδραση κάποιου άλλου άστρου ή του γαλαξία μας. Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι ένας αόρατος έως τώρα γιγάντιος πλανήτης με μέγεθος ανάλογο του Ποσειδώνα, λεγόμενος και Πλανήτης Εννέα, είναι αυτός που επηρεάζει βαρυτικά σώματα όπως ο L91.


Διαβάστε επίσης

Νερό και οργανικά μόρια περιέχουν δύο μετεωρίτες που έπεσαν στη Γη το 1998

Από τη Γη στη Σελήνη και όχι μόνο: Οι διαστημικές αποστολές που θα μας καθηλώσουν το 2018

Νέες ενδείξεις για έναν μεγάλο αστεροειδή που έπεσε πριν χιλιάδες χρόνια στην Ασία

Μαγευτικές εικόνες από την πρώτη υπερ-Σελήνη του έτους (pics)