ΚΟΣΜΟΣ

Μοσούλη: σκληρές μάχες, αβέβαιο αύριο, τρόμος για την επιστροφή των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Μοσούλη: σκληρές μάχες, αβέβαιο αύριο, τρόμος για την επιστροφή των τζιχαντιστών στην Ευρώπη
Κουρδικές δυνάμεις στο μέτωπο της Μοσούλης REUTERS/Thaier Al-Sudani

«Η πολεμική μας αεροπορία συμμετέχει πλέον στην επέμβαση στη Μοσούλη» ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Γιλντιρίμ, υπογραμμίζοντας, όπως λέει η Χουριέτ, ότι η χώρα του δεν χρειάζεται άδεια για να αναλάβει δράση και να κάνει «ό,τι χρειάζεται» ενόψει κινδύνων που διαβλέπει.

Η στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας στις επιχειρήσεις, υπό τις ΗΠΑ, για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του ISIS έρχεται μόλις 24 ώρες αφότου ο Ερντογάν άστραψε και βρόντηξε για τον -πρόσκαιρο, όπως αποδείχτηκε- αποκλεισμό της χώρας του από αυτήν, ξεκαθαρίζοντας ταυτοχρόνως ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάρουμε μέρος [...] θα εμπλακούμε και στις μάχες και στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. 

Η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης


Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην μάχη συμμετέχουν δυνάμεις του ιρακινού στρατού, ξένες δυνάμεις και τοπικές ένοπλες πολιτοφυλακές με διαφορετικά συμφέροντα. Η πολύπλοκη επιχείρηση ανακατάλυψης ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας και ήδη οι δυνάμεις που, υπό τις οδηγίες του Ιρακινού στρατού, μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκονται πλέον κοντά στα περίχωρα της πόλης.

Περίπου 4.000 Πεσμεργκά συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Χαζίρ, σε τρία μέτωπα, για να εκκαθαρίσουν τα γύρω χωριά που έχουν καταληφθεί από το ΙΚ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κούρδοι προωθούνται σε συντονισμό με τις ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τη Μοσούλη από τα νότια. Η επιχείρηση υποστηρίζεται από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

map

Γαλλία: «Είναι μία μακρά μάχη και όχι ένα πόλεμος - αστραπή»


Μιλώντας στους διπλωματικούς συντάκτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό υπογράμμισε πως η νίκη στη μάχη της Μοσούλης μπορεί να πάρει χρόνο. Είπε ακόμη πως, καθώς είναι πιθανό οι μαχητές να καταφύγουν στη Ράκα, το προπύργιό τους στη Συρία, είναι ζωτικής σημασίας να μελετηθεί σοβαρά το πώς θα ανακαταληφθεί και η πόλη αυτή.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ισλαμικό Κράτος να ανασυγκροτηθεί ή να ισχυροποιηθεί για να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο επικίνδυνο κέντρο. Πρέπει να ετοιμαστούμε», πρόσθεσε ο Ερό.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε σήμερα ότι η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να κρατήσει "πολλές εβδομάδες" ή ακόμη και "μήνες". Χαρακτηριστικά είπε ότι πρόκειται για μία μακρά μάχη και όχι ένα Blitzkrieg, δηλαδή, δεν πρόκειται για έναν πόλεμο-αστραπή.

Η σημασία της Μοσούλης


Η Μοσούλη, πλούσια σε πετρέλαιο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και το τελευταίο ουσιαστικά προπύργιο του Ισλαμικού κράτους στην χώρα. Είναι το μέρος στο οποίο ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ανακοίνωσε την ίδρυση του Χαλιφάτου στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Την προηγούμενη φορά που Ιρακινές δυνάμεις επεχείρησαν στη Μοσούλη, -ήταν το 2014- υπέστησαν δεινή ήττα από τις δυνάμεις του ISIS. Αυτή τη φορά όμως, σκοπεύουν το αποτέλεσμα να είναι αντίστροφο. Οι Ιρακινές δυνάμεις έχουν την υποστήριξη των Κούρδων Πεσμεργκά και την καθοδήγηση των αμερικανικών δυνάμεων. Εκτιμάται ότι στη Μοσούλη βρίσκονται 3.000 με 5.000 τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο υπεράσπισης της πόλης. Έτσι η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή. Κτίρια και σπίτια είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά και οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Την ίδια ώρα ένα εκατομμύριο άμαχοι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι και υπάρχουν φόβοι ότι θα χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

2016 10 15T165453Z 1756633772 S1BEUHDMHPAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL copy

Πρόσφυγες και τζιχαντιστές από χώρες της Ευρώπης: ένα εκρηκτικό κοκτέιλ


Ο ΟΗΕ τονίζει ότι η έξοδος των προσφύγων, λόγω των μαχών, θα είναι από τις μεγαλύτερες στην σύγχρονη ιστορία. Αξιωματικοί των δυνάμεων του Ιρακινού στρατού προβλέπουν ότι οι συγκρούσεις μπορεί να διαρκέσουν πάνω από τρεις μήνες, αν όμως στεφθούν με επιτυχία θα προκαλέσουν ένα καίριο πλήγμα στον ISIS. Από την άλλη, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους κινδύνους από τη μαζική επιστροφή των πολιτών της εκείνων που είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να ενταχθούν στις οργανώσεις των τζιχαντιστών -όπως επεσήμανε ο Επίτροπος, Τζούλιαν Κινγκ, στην εφημερίδα Die Welt. Για τον ίδιο λόγο θωρακίζει τα σύνορά της και η Μαλαισία καθώς και δικοί της πολίτες μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ανησυχία για την επόμενη μέρα στη Μοσούλη


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι καθώς, όπως τονίζουν, τόσο η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, όσο και η Ουάσιγκτον, ενεργοποίησαν τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, χωρίς να έχουν αποφασίσει πως θα κυβερνηθεί μετά την αποχώρηση των τζιχαντιστών.

Φόβος για σιιτική εκδίκηση


Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχουν αναγνωρίσει “κενά” προγραμματισμού στη Μοσούλη, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κατάσταση να βρεθεί εκτός ελέγχου, στην περίπτωση που ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών, στην πολεμικά εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Ιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ