ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός προετοιμάζεται για πιθανή ρήψη χημικών στη μάχη της Μοσούλης

Ο Ερυθρός Σταυρός προετοιμάζεται για πιθανή ρήψη χημικών στη μάχη της Μοσούλης
Καπνός πάνω από την ανατολική Μοσούλη, όπου δυνάμεις του ιρακινού στρατού συγκρούονταν με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Thaier Al-Sudani

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) γνωστοποίησαν σήμερα ότι ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη χρήση χημικών όπλων», σημείωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της IFRC για τη Μέση Ανατολή, Ρομπέρ Μαρντινί.

«Η προετοιμασία μας συνίσταται στην εκπαίδευση και την προμήθεια εξοπλισμού σε έναν αριθμό ιδρυμάτων υγείας, τα οποία μπορεί να κληθούν να περιθάλψουν ανθρώπους που έχουν μολυνθεί» από χημικά όπλα, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε μια ομάδα στο Ιράκ που συντονίζεται με τις υγειονομικές αρχές κι εργάζεται στο πλευρό του προσωπικού υγείας στο Ιράκ για να αναπτυχθούν οι δυνατότητες αντίδρασης», συνέχισε ο Μαρντινί, διευκρινίζοντας πως η IFRC διαθέτει 900 συνεργάτες στο ιρακινό έδαφος.

Ακόμη, ο Ρομπέρ Μαρντινί ανέφερε πως η IFRC, η οποία επιδιώκει να έχει επαφή με όλες τις εμπόλεμες πλευρές, συνεχίζει τις προσπάθειές της για να «υπάρξει ένας διάλογος» και με τους τζιχαντιστές.

Διανέμουν μάσκες για ενδεχόμενη χρήση χημικών

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βαγδάτη, ο επικεφαλής της αποστολής του IOM στο Ιράκ, Τόμας Λόταρ Βάις (Thomas Lothar Weiss), σημείωσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνιούν για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων και πρόσθεσε πως ο IOM άρχισε να διανέμει έναν περιορισμένο αριθμό μασκών κατά των αερίων.

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να χρησιμοποιεί χημικά όπλα», ανέφερε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πάντως πως οι πληροφορίες του προέρχονται κυρίως από ιρακινά ΜΜΕ.

Η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης χαρακτηρίζεται από τα διεθνή Μέσα ως η «Μητέρα των Μαχών» κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αναμένονται 150.000 εκτοπισμένοι

Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από 60 χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία που δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, άρχισαν χθες Δευτέρα την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, του τελευταίου μείζονος προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Ο ΟΗΕ αναμένει μια μαζική μετακίνηση πληθυσμού, που μπορεί να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, στην επιχείρηση. Περίπου 700.000 αναμένεται να χρειαστούν επείγουσα βοήθεια.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς το παρόν δεν έχει ανεγείρει παρά πέντε καταυλισμούς για τη φιλοξενία 45.000 προσώπων. Ελπίζει ότι θα διαθέτει έντεκα καταυλισμούς μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ικανούς να υποδεχθούν 120.000 ανθρώπους συνολικά.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία είχε αναφέρει πως οι ιρακινές αρχές υπολογίζουν να υποδεχθούν 150.000 εκτοπισμένους σε άλλους καταυλισμούς.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ διαθέτει, επίσης, 25.000 σκηνές για 150.000 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ