ΚΟΣΜΟΣ

Η διάσωση ενός χρυσαετού από τον σκουπιδότοπο μιας... κουζίνας (pics)

Η διάσωση ενός χρυσαετού από τον σκουπιδότοπο μιας... κουζίνας (pics)
facebook

Το να έχει κάποιος ένα αρπακτικό πτηνό για κατοικίδιο είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο, αλλά να το «φιλοξενεί» και σε άθλιες συνθήκες, είναι κάτι που μπορεί να στοιχίσει ακριβά.

Όπως στοίχισε στον Άνταμ Σμιθ, ο οποίος καλείται να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο, αλλά και να κάνει κοινωνική εργασία, επειδή κρατούσε έναν χρυσαετό στην κουζίνα του, σε συνθήκες που είναι δύσκολο να περιγραφούν. Ίσως όμως περισσότερο να του στοιχίσει μια άλλη ποινή που του επιβλήθηκε και του απαγορεύει να έχει κάποιο ζώο υπό την «κηδεμονία» του για δέκα χρόνια.

Ο 54χρονος «φιλοξενούσε» έναν χρυσαετό στο διαμέρισμά του, στο Pembroke της Ουαλίας. Είχε μάλιστα μετατρέψει την κουζίνα του σε «κλουβί» του άγριου ζώου και η εικόνα που αντίκρισαν οι φιλοζωικές οργανώσεις ήταν κάτι παραπάνω από αηδιαστική, αφού ο χώρος ήταν πολύ βρώμικος, γεμάτος σκουπίδια.

Η φιλοζωική οργάνωση της Βρετανίας ενημερώθηκε για την «φιλοξενία» του αρπακτικού πτηνού σε ένα διαμέρισμα στο Pembroke και δεδομένου ότι δεν πρόκειται για κατοικίδιο, αλλά για άγριο ζώο που χρειάζεται ειδική φροντίδα και προσοχή, ανέλαβε αμέσως δράση.

aetos

Ο επιθεωρητής της φιλοζωικής, Keith Hogben, που πήγε στο διαμέρισμα του Άνταμ Σμιθ να διερευνήσει τις καταγγελίες, σοκαρίστηκε από την εικόνα, αφενός γιατί δεν περίμενε ότι θα συναντούσε έναν χρυσαετό στην κουζίνα ενός σπιτιού και αφετέρου γιατί οι συνθήκες στις οποίες ζούσε το πτηνό ήταν κάθε άλλο παρά κατάλληλες.

aetos2

Σύμφωνα με την περιγραφή του, υπήρχαν παντού στον χώρο σακούλες γεμάτες σκουπίδια, αλλά και ακαθαρσίες του πτηνού, που ήταν αδύνατο να καταφέρει να ανοίξει τα φτερά του, σε ένα βρώμικο, σκοτεινό και ξένο περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των φτερών του χρυσαετού φτάνει ακόμη και τα 2,5 μέτρα.

aetos1

«Οι συνθήκες ήταν άθλιες για οποιοδήποτε ζώο, πόσο μάλλον για έναν χρυσαετό, που χρειάζεται ιδιαίτερη και εξειδικευμένη φροντίδα», είπε ο Hogben, σύμφωνα με τον Independent.

Ο 54χρονος, ο οποίος και στο παρελθόν είχε κριθεί ένοχος για αδίκημα σχετικά με κακομεταχείριση ζώων, οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου δεν κατάφερε να πείσει κανέναν ότι ο χρυσαετός που είχε στο σπίτι του, ζούσε σε κατάλληλο περιβάλλον, με καλές συνθήκες υγιεινής και μακριά από κινδύνους.

Καταδικάστηκε σε 12μηνη κοινωνική εργασία και απαγόρευση φιλοξενίας ζώων για δέκα χρόνια, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 333 λιρών.

Ο θηλυκός χρυσαετός, που εκτιμάται ότι είναι 3-4 ετών, πλέον βρίσκεται στα χέρια έμπειρων κι εξειδικευμένων ανθρώπων που ασχολούνται με τη φροντίδα άγριων ζώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ