ΚΟΣΜΟΣ

Τα ναζιστικά δώρα στην Τουρκία

Τα ναζιστικά δώρα στην Τουρκία
twitter@@meteerd12

Φως σε ένα από τα πιο «περίεργα» κεφάλαια της αεροπορικής ιστορίας της Τουρκίας αναμένεται να ρίξει η ανασκαφή σε περιοχή της πόλης Καϊσερί, όπου βρίσκονται θαμμένα περισσότερα από 50 αεροσκάφη FW-190.

Συγκεκριμένα, στο παλιό αεροδρόμιο της επαρχίας Καϊσερί, που σήμερα χρησιμοποιείται ως αρχηγείο του στρατού, θάφτηκαν μετά τον παροπλισμό τους, 70 χρόνια πριν, πάνω από 50 καταδιωκτικά αεροσκάφη Focke-Wulf FW-190, που είχαν εισαχθεί από την Γερμανία.

Εμπειρογνώμονες της Αεροπορίας αμφισβητούν την πιθανότητα της μαζικής «ταφής» των μονοθέσιων αεροσκαφών, σημειώνοντας πως μάλλον είχαν πωληθεί ως παλιοσίδερα μετά τον παροπλισμό τους, όμως δεν λείπουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα αεροσκάφη σώζονται ακόμη κάτω από το έδαφος του παλαιού αεροδρομίου στο Καϊσερί.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah, η Τουρκία, είχε παραλάβει 72 Focke-Wulf FW-190 από την ναζιστική Γερμανία το 1943, με αντάλλαγμα σίδηρο και μετάλλευμα χρωμίου.

Περίπου 50 από αυτά τα αεροσκάφη εστάλησαν στην μεγάλη αεροπορική βάση στο Καϊσερί και μυστικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, δείχνουν μια μεταπολεμική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία προέβλεπε την καταστροφή των γερμανικών προέλευσης αεροπλάνα της μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια τα αεροπλάνα «εξαφανίστηκαν» από το οπλοστάσιο του τουρκικού στρατού και θάφτηκαν για πιθανή μελλοντική χρήση.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα αεροσκάφη δεν ήταν «δώρο» της ναζιστικής Γερμανίας στην Τουρκία, αλλά προϊόν συνεργασίας των δύο χωρών.

Τουρκία και Γ’ Ράιχ, φαίνεται πως είχαν προχωρήσει σε συμπαραγωγή των Focke-Wulf FW-190, με την Hurriyet Daily News να αναφέρει σε δημοσίευμά της πως κάποια από τα τμήματα αυτών των αεροσκαφών είχαν κατασκευαστεί στην Τουρκία και η πρώτη πτήση τους έγινε τον Ιούλιο του 1943.

Ερασιτέχνης ιστορικός που ερευνά την «περίεργη» αυτή υπόθεση εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ο Ουλουχάν Χασντάλ, εκτιμά πως οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν, όταν τελείωσε ο πόλεμος, να δώσουν δωρεάν στην Τουρκία μαχητικά που έμειναν απούλητα, με τον όρο η Άγκυρα να καταστρέψει τα γερμανικά μαχητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ