ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν τη Μόσχα με κυρώσεις για το Χαλέπι

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν τη Μόσχα με κυρώσεις για το Χαλέπι
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι (Theresa May), η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε (Dalia Grybauskaite) και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε κοινή γραμμή απέναντι στη Μόσχα για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό Χαλέπι της Συρίας, παίρνουν θέση για την οικογενειακή φωτογραφία μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Francois Lenoir

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν σήμερα τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στο υπό πολιορκία ανατολικό Χαλέπι της Συρίας, με τις Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία να τάσσονται υπέρ της εξέτασης του ενδεχομένου επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εάν συνεχιστούν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ (François Hollande), ο οποίος είχε χθες συνομιλίες στο Βερολίνο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin), δήλωσε πως επιδιώκει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή διπλωματική πίεση στη Μόσχα για να παρατείνει την διακοπή των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, που σύμφωνα με τη Δύση έχει στοχοθετήσει επανειλημμένα νοσοκομεία και άμαχους.

«Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές εάν η κατάπαυση του πυρός δεν γίνεται σεβαστή και όσο εκδηλώνεται βούληση να συνθλιβεί η πόλη», είπε ο Ολάντ αναφερόμενος στο ανατολικό Χαλέπι, όπου 275.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, αφότου η συμφωνία της Γενεύης ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον κατέρρευσε.

Η Ρωσία ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι οι βομβαρδισμοί στο ανατολικό Χαλέπι θα αναστέλλονται επί 11 ώρες την ημέρα επί τέσσερις ημέρες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι υποπτεύονται πως η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε ενόψει του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς εντείνονταν οι πρωτοβουλίες για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Αρχικά, οι ηγέτες της ΕΕ δίσταζαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, επιδιώκοντας να αναγκάσουν το Κρεμλίνο να προωθήσει μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία –χώρα από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

Αλλά, οι Βρετανία και Γαλλία συνέχισαν να πιέζουν. Ο σκωτσέζικης καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ντάβιντ Μακάλιστερ (David McAllister), ο οποίος θεωρείται πως διατηρεί στενή σχέση συνεργασίας με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel), δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως, παρότι η ΕΕ δεν έχει πολλές δυνατότητες για να πιέσει τη Μόσχα, «θα μπορούσαμε να επιβάλουμε νέες κυρώσεις ή να εντείνουμε τις υπάρχουσες».

Το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ καταδικάζει τον ρόλο της Ρωσίας στη σύρραξη στη Συρία και διατυπώνει την απειλή της επιβολής νέων κυρώσεων. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

«Αυτοί που ευθύνονται για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ΕΕ εξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε βάρος προσώπων και οντοτήτων που υποστηρίζουν το (συριακό) καθεστώς, εάν οι ωμότητες συνεχιστούν», προστίθεται στο κείμενο.

Η διατύπωση αυτή, στην οποία δεν κατονομάζεται ρητά η Ρωσία, επελέγη για να εξασφαλιστεί η έγκριση των ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούνται πιο φιλικά διακείμενες προς στη Μόσχα –της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταξύ άλλων– όπως σημείωσαν διπλωμάτες.

Η έγκριση του κειμένου θα είναι «άβολη για τις χώρες εκείνες που είναι πιο φιλικές έναντι των Ρώσων», εξήγησε γάλλος διπλωμάτης.

Σε μια ένδειξη της οργής που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την επιχείρηση ανακατάληψης των συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού, η Άνγκελα Μέρκελ κατήγγειλε τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς απάνθρωπες».

Καθώς οι ευρωπαίοι συζητούσαν τις επιλογές τους στο δείπνο που ακολούθησε τη σύνοδο, σχηματισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», έπλεε στις δυτικές ακτές της Ευρώπης με κατεύθυνση τη Συρία.

Πρόκειται για αεροναυτική δύναμη που το NATO πιστεύει ότι θα χρησιμοποιηθεί για να κλιμακωθεί η επίθεση στο Χαλέπι παρά τη δέσμευση της Ρωσίας περί κατάπαυσης του πυρός.

Ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) εξέφρασε νωρίτερα την «ανησυχία» του για τον σχηματισμό αυτό. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενταθούν οι επιθέσεις στο Χαλέπι» και επομένως να «επιτείνει τα δεινά των αμάχων», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ