ΚΟΣΜΟΣ

ΕΛΚ: Η Ελλάδα ανίκανη να επεξεργαστεί γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου

ΕΛΚ: Η Ελλάδα ανίκανη να επεξεργαστεί γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου
Twitter/@EPP

«Ανικανότητα» για ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, προσάπτει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Οι ηγέτες του ΕΛΚ κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να εντείνει τις προσπάθειές της όσον αφορά τη διαδικασία αιτήσεων ασύλου, καθώς αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας. Σε άλλη περίπτωση η συμφωνία θα τεθεί σε κίνδυνο.

«Αν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που της αναλογεί, το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει τα σύνορά της με τη Βουλγαρία», επισημαίνουν οι ηγέτες του ΕΛΚ.

Στην συζήτηση τους μίλησαν και για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Αφρικανική ήπειρο τονίζοντας: «Η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις που θα επιτρέψουν στον κόσμο της Αφρικής να έχει ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα του», επισήμαναν οι ηγέτες του ΕΛΚ.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν την ανάγκη σύναψης «εταιρικών συμφωνιών» της ΕΕ με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης παράτυπων μεταναστών.

Καλούν δε την Κομισιόν να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο πριν το τέλος του χρόνου, ώστε να συναφθούν το συντομότερο δυνατό. Οι εν λόγω συμφωνίες διασφαλίζουν τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μέσα από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και να βασίζονται σε αμοιβαία αλληλεγγύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ