ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αυστραλοί βγαίνουν στους δρόμους και καλωσορίζουν τους πρόσφυγες

Οι Αυστραλοί βγαίνουν στους δρόμους και καλωσορίζουν τους πρόσφυγες
Πηγή: Google maps

Περισσότεροι από 20.000 Αυστραλοί βγήκαν σήμερα στους δρόμους. Απλοί άνθρωποι, πολιτικοί και καλλιτέχνες, υψώνουν το ανάστημά τους στις ακροδεξιές φωνές -που ολοένα αυξάνονται- και καλωσορίζουν τους πρόσφυγες στη χώρα τους.

«Οι πρόσφυγες στην Αυστραλία αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, βρίσκονται στο στόχαστρο των ακροδεξιών και ριζοσπαστικών κινημάτων. Δεν θέλουν να συμμετέχουν γιατί φοβούνται για τη ζωή τους», δήλωσε ο Μοχάμαντ αλ Χαφάτζι, επικεφαλής της οργάνωσης Welcome to Australia, εξηγώντας τη σημασία των διαδηλώσεων.

Οι διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται σε 25 πόλεις της Αυστραλίας, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές αν λάβει κανείς υπόψιν του την πολιτική της Αυστραλίας απέναντι στους μετανάστες κατά το παρελθόν.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ίσχυε μια πολιτική βάσει της οποίας προτιμούνταν οι μετανάστες από την Ευρώπη έναντι των μη λευκών. Παράλληλα μέχρι εκείνη την εποχή οι Αβορίγινες δεν θεωρούνταν πολίτες της Αυστραλίας, βάσει νόμου, και δεν προσμετρούνταν στην απογραφή του πληθυσμού. Εξαιτίας της πολιτικής αυτής οι Αβορίγινες παραμένουν πολύ πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους Αυστραλούς σε θέματα υγείας, οικονομίας και εκπαίδευσης.

Τους τελευταίους μήνες ο φόβος για επιθέσεις από ισλαμιστές αντάρτες έχει ενισχύσει τη διείσδυση της ακροδεξιάς στην κοινή γνώμη, αν και στη χώρα δεν έχουν καταγραφεί τέτοιου είδους επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ