ΚΟΣΜΟΣ

Το πιο ακριβό κλειδί του κόσμου ανήκει στον Τιτανικό (pics)

Το πιο ακριβό κλειδί του κόσμου ανήκει στον Τιτανικό (pics)
Twitter

Ίσως είναι από τα πιο ακριβά κλειδιά που έχουν αγοραστεί ποτέ, όμως η ιστορία του είναι πλούσια και η αξία του ακόμη μεγαλύτερη. Το κλειδί ανήκε σε μέλος του πληρώματος του Τιτανικού και πωλήθηκε έναντι... 85.000 λιρών.

Δόθηκε για δημοπρασία και πάρα τις αρχικές εκτιμήσεις για πώληση του γύρω στις 50.000 λίρες, το ποσό εκτοξεύτηκε. Ήταν μεταξύ 200 άλλων αντικειμένων που τέθηκαν προς πώληση.

Ο δημοπράτης Άντριου Όλντριτζ, περιγράφει το κλειδί ως «μοναδικό» και κάνει λόγο για μεγάλη τιμή πώλησης λόγω της ηρωικής προσπάθειας του ιδιοκτήτη του, που έχασε την ζωή του σώζοντας άλλους, να βοηθήσει όσους περισσότερους μπορούσε να βγουν από το βυθιζόμενο πλοίο.

«Χωρίς αμφιβολία, έσωσε ζωές. Έδωσε την ζωή του για όλους». Η δημοπρασία στο Devizes ήταν η μεγαλύτερη που αφορούσε τον Τιτανικό.

Μεταξύ των αντικειμένων που πωλήθηκε και ένα γράμμα του Χένρι Γουάιλντ, δεύτερου στην τάξη στο πλοίο, που περιέγραφε το «παράξενο συναίσθημα» που είχε. Τραγική ειρωνεία είναι πως ο πλοίαρχος επρόκειτο να ταξιδέψει με άλλο πλοίο, αλλά τελευταία στιγμή του ανατέθηκε η δουλειά στον μοιραίο Τιτανικό. Έχασε την ζωή του στο δυστύχημα.

titanic3

Ο κ. Όλριτζ επεσήμανε πως επρόκειτο για «ένα από τα καλύτερα γράμματα που αφορούσαν τον Τιτανικό, γράφτηκε από έναν από τους μεγαλύτερους πλοιάρχους. Αποκαλύπτει πολλές άγνωστες λεπτομέρειες και δείχνει την απογοήτευση του Γουάιλντ όταν έμαθε πως πρέπει να δουλέψει στον Τιτανικό. Το μόνο σίγουρο είναι πως εργάστηκε με ζήλο για να γεμίσει τις σωσίβιες λέμβους με επιβάτες, όταν αναλήφθηκε την σοβαρότητα της κατάστασης».

Στην δημοπρασία πωλήθηκε μια κάρτα ενός ακόμη μέλους του πληρώματος, του 25χρονου Τζακ Φίλιπς, που έστειλε το σήμα SOS όταν το πλοίο ξεκίνησε να βυθίζεται.

Ο Φίλιπς έχασε τη ζωή του στο πλοίο, με επιζώντες να αναφέρονται στο πρόσωπο του ως τον άνθρωπο που «έσωσε του πάντες».

Η κάρτα φέρει την υπογραφή «Αγάπη Τζακ» και περιγράφει τον καιρό. Πωλήθηκε 19.000 λίρες.

Το πλοίο βυθίστηκε στις 15 Απριλίου και στέρησε τη ζωή από 1.500 επιβάτες και πλήρωμα. Μόλις 710 άτομα κατάφεραν να βγουν ζωντανά από μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες.

titanic

(Twitter)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ