ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε ο σκελετός του πρώτου νεκρού από μπούμερανγκ (pic)

Βρέθηκε ο σκελετός του πρώτου νεκρού από μπούμερανγκ (pic)

Το εύρημά του ήταν συγκλονιστικό και τον άφηνε άναυδο. Για τον Ουίλιαμ Μπέιτς, ο σκελετός που βρήκε στο Εθνικό Πάρκο Toorale, στην Αυστραλία, το 2014, ήταν σαν να παρακαλούσε για βοήθεια. Το στόμα του ήταν ορθάνοιχτο και μόνο το κρανίο προεξείχε από το χώμα. Όλο το υπόλοιπο σώμα ήταν παγιδευμένο στον ποταμό Darling.

«Μόλις τον αντίκρισα κατάλαβα ότι ήταν πρόγονός μου», δηλώνει ο κ. Μπέιτς, πολιτιστικός σύμβουλος για το γκρουπ ιθαγενών Αβορίγινων Baakantji, στη Νέα Νότια Αυστραλία.

«Έβαλα τα κλάμματα και είπα 'θα σε βοηθήσω, στο υπόσχομαι ότι θα σε βοηθήσω».

Σύμφωνα με τους New York Times, παρατηρώντας τον σκελετό, τον οποίο ονόμασαν Kaakutja, που στη γλώσσα Baakantji σημαίνει «μεγάλος αδελφός», ο Μπέιτς και η σύζυγός του είδαν ότι είχε μια βαθιά πληγή που ξεκινούσε από το δεξί μάτι και κατέληγε στο σαγόνι. Εκείνη τη στιγμή δεν το αντιλήφθηκαν, αλλά μόλις είχαν συναντήσει, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, τον πρώτο άνθρωπο που έχασε τη ζωή του από μπούμερανγκ.

michael westaway

Michael Westaway

Ο Μπέιτς πίστεψε ότι ο Kaakutja είχε χτυπηθεί με μεταλλικό αντικείμενο κατά την περίοδο του αποικισμού από τους Βρετανούς. Όπως, όμως, αποδείχθηκε, έκανε λάθος. Ο παλαιοανθρωπολόγος Μάικλ Γουέστγουεϊ από το Πανεπιστήμιο Γρίφιθ του Κουίνσλαντ, που μελέτησε τον σκελετό, ανακάλυψε ότι επρόκειτο για άνδρα ηλικίας 20 έως 30 ετών η κηδεία του οποίου είχε χαρακτήρα τελετουργικού.

Έπειτα από εξέταση ραδιοχρονολόγησης, όμως, αποδείχθηκε ότι ο άνδρας αυτός έζησε ανάμεσα στο 1260 και το 1280, 500 χρόνια δηλαδή, πριν φτάσουν στην Αυστραλία οι Βρετανοί. Κάτι που σημαίνει ότι ο δολοφόνος του δεν ήταν Βρετανός αλλά Αβορίγινας. Σταδιακά, οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τα πιθανά όπλα με τα οποία ενδεχομένως να τελέστηκε το έγκλημα. Κατέληξαν στο πλέον αγαπημένο παιχνίδι σήμερα, όπλο τότε των Αυστραλών. Ο Kaakutja είναι ο πρώτος άνθρωπος που γνωρίζουμε ότι έχασε τη ζωή του από μπούμερανγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ