ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Το Συντηρητικό Κόμμα κερδισμένο στις εκλογές

Κροατία: Το Συντηρητικό Κόμμα κερδισμένο στις εκλογές
Γυναίκα ψηφίζει στις σημερινές εκλογές στην Κροατία Reuters

Το Συντηριτικό Κόμμα της χώρας είναι ο κερδισμένος στις σημερινές εκλογές στην Κροατία.

Ο "Πατριωτικός Συνασπισμός" με επικεφαλής τη συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και ο κεντροαριστερός συνασπισμός "Η Κροατία μεγαλώνει" με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) νίκησαν σε πέντε εκλογικές περιφέρειες ο καθένας, αλλά ο ο Πατριωτικός Συνασπισμός κέρδισε και τις ψήφους της διασποράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Κροατία με καταμετρημένο το 99,79% των ψήφων.
Ο συνασπισμός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) καταλαμβάνει 59 έδρες (συμπεριλαμβανομένων των εδρών της διασποράς) στη Βουλή των 151 εδρών και ο συνασπισμός του SDP έχει 56 έδρες, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Έκπληξη των εκλογών είναι το κόμμα "Most" (Γέφυρα) που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στο Ζάγκρεμπ και στη νότια Κροατία και καταλαμβάνει 19 έδρες. Τρεις έδρες καταλαμβάνει η Δημοκρατική Συνέλευση Ίστριας (IDS), δύο έδρες η Κροατική Δημοκρατική Συμμαχία Σλαβονίας - Μπαράνια (HDSSP), δύο έδρες έχει ο συνδυασμός του δημάρχου Ζάγκρεμπ, Μίλαν Μπάντιτς. Από μία έδρα καταλαμβάνουν η Επιτυχημένη Κροατία και το Ζωντανό Τείχος.
Ο πρόεδρος της αντιπολιτευόμενης μέχρι τώρα Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, Τόμισλαβ Καραμάρκο ανακοίνωσε δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα τη νίκη του "Πατριωτικού Συνασπισμού", ο οποίος, όπως τόνισε, είναι ανοιχτός για συνεργασία με όλους, ανεξάρτητα από κομματικές διαφορές, επειδή πάνω από τα κόμματα είναι η Κροατία και συνεχάρη ιδιαίτερα το κόμμα "Most" για το εκλογικό αποτέλεσμα.
"Νικήσαμε και η νίκη αυτή είναι το αποκορύφωμα όλων των νικών μας τα τελευταία 3,5 χρόνια. Αυτή η νίκη μας οδηγεί στη θέση ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση" υπογράμμισε ο Τόμισλαβ Καραμάρκο.
Πηγή:΅ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ