ΚΟΣΜΟΣ

Δίωξη στον Λεπέν για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους μετά την άρση της ασυλίας του

Δίωξη στον Λεπέν για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους μετά την άρση της ασυλίας του
REUTERS/Jacky Naegelen

Την ασυλία του Ζαν-Μαρί Λεπέν ήρε η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο προκειμένου να διωχθεί για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους λόγω δηλώσεων που είχε κάνει για τον τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ.

Το σχετικό αίτημα είχε ζητήσει η γαλλική δικαιοσύνη, τον Ιούνιο του 2014, καθώς ο Λεπεν σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Εθνικού Μετώπου (FN), όταν κάποιος του ανέφερε τον εβραϊκής καταγωγής, Πατρίκ Μπριέλ, είπε: «Ακούστε, θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά».

Η φράση του Λεπέν είχε προκαλέσει και την αντίδραση της κόρης του η οποία είχε δηλώσει ότι ήταν πολιτικό λάθος. «Πολιτικά χαζή και θλιβερή» είχε χαρακτηρίσει αυτή τη δήλωση και ο Λουίς Αλιό, ένας από τους αντιπροέδρους του ακροδεξιού κόμματος.

Ο Λεπέν σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει τις δηλώσεις του είπε αμέσως μετά ότι «η λέξη «φουρνιά» που χρησιμοποίησα δεν έχει προφανώς καμία αντισημιτική συνδήλωση, εκτός για τους πολιτικούς εχθρούς ή τους ηλιθίους», είχε αντιδράσει τότε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. «Αν υπάρχουν κάποιοι στην παράταξή μου που την ερμηνεύουν με αυτό τον τρόπο είναι γιατί είναι ηλίθιοι».

Στο ίδιο βίντεο ο Λεπέν αναφερόταν στον Γκι Μπεντός και τη Μαντόνα που έχουν στραφεί εναντίον του κόμματός του.
Πριν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει και η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου η οποία αποφάνθηκε πως οι εν λόγω δηλώσεις δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των λειτουργιών του ευρωβουλευτή της άκρας δεξιάς.


Η Επιτροπή είχε επίσης υπογραμμίσει πως η ασυλία ενός ευρωβουλευτή «δεν του επιτρέπει να διαβάλλει, να δυσφημεί, να προκαλεί σε μίσος ή να προφέρει δηλώσεις που προσβάλλουν την τιμή ενός προσώπου».

Η αντίδραση Λεπέν στο Twitter

«Η κοινοβουλευτική ανανδρία μπόρεσε να παρουσιαστεί αχαλίνωτη: πράγματι, είναι διά της ανάτασης της χειρός που ήρθη η κοινοβουλευτική μου ασυλία στην υπόθεση της φουρνιάς: μια πραγματική φουρνιά σκουληκιών», σχολίασε ο Λεπέν την Τρίτη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μετά την ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ