ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: ο αρχηγός της ακροδεξιάς προειδοποιεί για ενδεχόμενο εμφύλιο λόγω των προσφύγων

Αυστρία: ο αρχηγός της ακροδεξιάς προειδοποιεί για ενδεχόμενο εμφύλιο λόγω των προσφύγων
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Τα πυρά του πολιτικού κόσμου της Αυστρίας δέχεται ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος σε ομιλία του τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου είπε ότι λόγω των προσφύγων και των μεταναστών «μεσοπρόθεσμα δεν είναι απίθανος ένας εμφύλιος πόλεμος στην Αυστρία».

Συγκεκριμένα, στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων είχε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, πως «με το ξέφρενο ρεύμα από ξένους προς τον πολιτισμό μετανάστες της φτώχειας, που διεισδύουν στο κοινωνικό μας σύστημα, κλονίζεται στα θεμέλια του ο κοινωνικός ιστός και αυτό καθιστά μεσοπρόθεσμα όχι απίθανο έναν εμφύλιο πόλεμο».

Στην ίδια ομιλία ο αρχηγός της αυστριακής Ακροδεξιάς είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον, της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου, των «πουλημένων» ΜΜΕ, όπως είπε χαρακτηριστικά και της αυστριακής κυβέρνησης.

Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο υπαρχηγού του κόμματος του και υποψήφιου του στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, Νόρμπερτ Χόφερ. Για αυτόν ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε δήλωσε πεπεισμένος πως θα είναι ο μελλοντικός ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.


Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι ο «Χάιντς Κρίστιαν Στράχε δεν είναι πατριώτης».

Για «παράλογη διατύπωση», καταγγέλλει τις θέσεις του αρχηγού της αυστριακής Ακροδεξιάς, ο αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ, προειδοποιώντας πως «με τις θέσεις αυτές προωθούνται επιπλέον εξελίξεις που πολώνουν, την στιγμή που υπάρχει ανάγκη του αντιθέτου».

«Δεν πιστεύω στα αυτιά μου», ήταν η αντίδραση του πρώην ομοσπονδιακού πρόεδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ (2004 – 2016) -του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου. Η δήλωσή του αυτή είναι στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Κουρίρ», που θα κυκλοφορήσει τηνΤετάρη 26 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ