ΚΟΣΜΟΣ

Ρουκέτες των ανταρτών σκότωσαν παιδιά σε σχολείο στο δυτικό Χαλέπι

Ρουκέτες των ανταρτών σκότωσαν παιδιά σε σχολείο στο δυτικό Χαλέπι
Σύρος αντάρτης σε στρατιωτικό όχημα στο Προάστιο Άσαντ (Dahiyat al-Assad) στο δυτικό Χαλέπι, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Ammar Abdullah

Πυρά πυροβολικού των σύρων ανταρτών σκότωσαν χθες παιδιά σε σχολείο στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μόλις μια ημέρα μετά τα αεροπορικά πλήγματα σε σχολείο ανταρτοκρατούμενης κωμόπολης στην επαρχία Ιντλίμπ (Idlib), 50 χλμ. μακρύτερα.

Οι οβίδες έπληξαν δύο συνοικίες, μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Στη μία επίθεση χτυπήθηκε το δημόσιο σχολείο στην συνοικία Σαχμπά (al-Sahaba), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία παιδιά και να τραυματιστούν 14, ενώ η άλλη επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων στη συνοικία Χαμντανίγια (al-Hamdaniya).

Την Τετάρτη, οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός σχολείου στην επαρχία Ιντλίμπ, που τελεί υπό το έλεγχο των ανταρτών, προκάλεσαν τον θάνατο 22 παιδιών και 6 εκπαιδευτικών σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (OSDH) –οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία– ανακοίνωσε πως έξι παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών σκοτώθηκαν στις δύο επιθέσεις, ανάμεσα στα οποία και ένα μωρό.

Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας πριν από τον πόλεμο, είναι διαιρεμένο εδώ και χρόνια ανάμεσα σε τομείς στο δυτικό τμήμα της πόλης που ελέγχονται από την κυβέρνηση και άλλους στο ανατολικό που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, ενώ υπάρχει και ένας κουρδικός θύλακας

Αεροπορικές επιδρομές είχαν πλήξει την Τετάρτη ένα σχολείο στην κωμόπολη Χάς (Hass), στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 μαθητές.

Δυτικές χώρες κατηγόρησαν για την επίθεση τον συριακό στρατό και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, όμως η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Kι Μουν (Ban Ki-moon) καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον του σχολείου στο υπό κυβερνητικό έλεγχο δυτικό Χαλέπι.

Αυτή η επίθεση, στην οποία σκοτώθηκαν παιδιά, «μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου εφόσον ήταν εσκεμμένη», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

«Οι υπεύθυνοι τέτοιων ενεργειών πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε, τηρώντας ισορροπίες σε σχέση με το προηγούμενο πλήγμα κατά σχολείου στο ανταρτοκρατούμενο Ιντλίμπ.

Ο Μπαν ζήτησε εκ νέου από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία.

Τις προσπάθειες για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο προς το παρόν εμποδίζει η Ρωσία, που έχει το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο.

Αντεπίθεση ανταρτών

Το χθεσινό πλήγμα στο σχολείο στο δυτικό Χαλέπι υπήρξε προπομπός της αντεπίθεσης που εξαπέλυσε σήμερα συμμαχία ισλαμιστικών ανταρτικών ομάδων, προκειμένου να διασπάσει την πολιορκία που έχει επιβληθεί από τον κυβερνητικό στρατό γύρω από τις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου.

«Όλες οι ομάδες της Τζάις αλ Φάταχ, συμμαχία των κυριώτερων τζιχαντιστικών κι ισλαμιστικών οργανώσεων) ανακοίνωσαν την έναρξη της μάχης για να διασπασθεί η πολιορκία του Χαλεπίου», τόνισε ο Αμπού Γιούσεφ Αλ Μουζχαζίρ (Abu-Yusuf al-Muhajir), πολέμαρχος και εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσς Αχράρ Αλ Σαμ (Ahrar al-Sham).

28-10-2016https://youtu.be/Yy4m3JlaETo 6:32 AM - 28 Oct 2016" id="9936"]

Η Jaish al-Fatah («Στρατός της Κατάκτησης») σχηματίστηκε τον Μάρτιο του 2015 με την καθοδήγηση και χρηματοδότηση Σαουδαράβων και Καταριανών και την υποστήριξη της Τουρκίας, συνενώνοντας επτά ισλαμιστικές οργανώσεις, εκ των οποίων οι δύο μεγαλύτερες –Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα («Μέτωπο Υποστήριξης του Λαού του Λεβάντε») και Αχράρ Αλ Σάμ («Ισλαμικό Κίνημα για τον Ελεύθερο Λαό του Λεβάντε»)– αντιστοιχούν στο 90% των μαχητών.

Όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 15 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού των ισλαμιστών ανταρτών στο Χαλέπι, καθώς εκατοντάδες οβίδες και ρουκέτες έχουν πέσει σε πολλές συνοικίες στα δυτικά της πόλης.

Με νεότερες ανακοινώσεις του το μέτωπο των ισλαμιστών στο Χαλέπι ισχυρίζεται ότι ανακατέλαβε τη Συνοικία Άσαντ (Dahiyat al-Assad) στο δυτικό Χαλέπι.

28-10-2016https://youtu.be/Yy4m3JlaETo 6:32 AM - 28 Oct 2016" id="9936"]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ