ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Ψεύτικες οι φωτογραφίες του βομβαρδισμένου σχολείου στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

Μόσχα: Ψεύτικες οι φωτογραφίες του βομβαρδισμένου σχολείου στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας
Ένα αγόρι περπατά στα χαλάσματα κτιρίου στην κωμόπολη Χας της επαρχίας Ιντλίμπ στη Συρία, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Ammar Abdullah TPX IMAGES OF THE DAY

Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πώς οι φωτογραφίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας και απεικονίζουν τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στη βορειοδυτική Συρία, για τον οποίο κατηγορούνται Δαμασκός και Μόσχα, είναι ψεύτικες.

«Σήμερα, έπειτα από την εμπεριστατωμένη εξέταση των φωτογραφιών ενός χωριού στη Συρία, στην Χας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξαν πλήγματα εναντίον του σχολείου κι επιπλέον δεν υπήρξαν θύματα», έγραψε στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα (Maria Zakharova), εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι φωτογραφίες αποτελούν προϊόν σύνθεσης», πρόσθεσε η ίδια χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο αεροπορικός βομβαρδισμός ενός σχολείου την περασμένη Τετάρτη στην κωμόπολη Χας (Hass), που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 22 παιδιών και 6 εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την UNICEF.

Με σειρά αναρτήσεων χθες στο Twitter, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχολίαζε ότι στις φωτογραφίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο φαίνεται πως το σχολικό κτίριο έχει χτυπηθεί από μια πλευρά όπου τα θρανία στέκονται άθιχτα.

Η Μόσχα κάλεσε τους αξιωματούχους της UNICEF «να ελέγχουν τις πηγές τους, προτού προβούν σε ηχηρές δηλώσεις, ώστε να διαφυλαχτεί το κύρος του οργανισμού».

Χθες Πέμπτη, ο επικεφαλής πληροφοριών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ (Igor Konashenkov) είχε αντικρούσει τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Αιρώ (Jean-Marc Ayrault) και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι, που κατέστησαν υπεύθυνες εξ αρχής για το χτύπημα τη ρωσική και τη συριακή πολεμική αεροπορία.

Φωτογραφίες και βίντεο από ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος δείχνουν ότι η στέγη του σχολείου δεν εμφάνιζε ζημιές και δεν υπήρχαν κρατήρες που να αποδίδονται στις βόμβες που είχε ρίξει κάποιο αεροσκάφος περιμετρικά του σχολείου.

Είχε αντιθέτως διαβεβαιώσει ότι «κανένα ρωσικό αεροσκάφος δεν επιχειρούσε σε αυτήν την περιοχή την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου» και ότι αυτό ήταν «ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός».

Αναφερόμενος στην επίθεση στο σχολείο του δυτικού Χαλεπιού, ο Κονασένκοφ κατήγγειλε από τη Μόσχα τους Δυτικούς για διγλωσσία:

Σήμερα ένα σχολείο επλήγη από μια οβίδα και ένα αερόστατο που εβλήθησαν από το ανατολικό Χαλέπι, το οποίο ελέγχεται από τους τρομοκράτες. Τρία παιδιά σκοτώθηκαν επιτόπου. (...) Γιατί η UNICEF και ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιμένουν να μην το παρατηρούν αυτό;


Διαβάστε ακόμη:

Η Μόσχα απορρίπτει τις αιτιάσεις ΟΗΕ και Δύσης για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ