ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός στην Ιταλία

Ισχυρός σεισμός στην Ιταλία
Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με μικρό εστιακό βάθος, βάσει της μέτρησης του αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής, έπληξε το πρωί της Κυριακής την κεντρική Ιταλία, σε συνέχεια των διαδοχικών χτυπημάτων του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, παρά μόνο για άγνωστο αριθμό τραυματιών, ενώ πολλά κτίρια σε διάφορες ιταλικές πόλεις έχουν καταρρεύσει.

 

Το USGS ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε ξανά στη Νόρτσια και 68 χλμ. ανατολικά -νοτιοανατολικά της Περούτζια, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.

Όπως και οι σεισμοί της περασμένης Τετάρτης, έτσι και ο σημερινός, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρώμη και βέβαια σε ολόκληρη την κεντρική Ιταλία και ήταν αρκετά μεγάλος και σε διάρκεια.

Η πρώτη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία της χώρας είναι ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, ωστόσο γίνεται λόγος για τραυματίες χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι πολλά κτίρια στη Νόρτσια, ανάμεσά τους και η Εκκλησία San Benedetto (Αγιος Βενέδικτος), καθώς επίσης και σε διάφορες άλλες πόλεις έχουν καταρρεύσει.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Twitter ο δημοσιογράφος της LaRepubblica, Antonello Guerrera «δήμαρχοι από διάφορες πόλεις λένε ότι η γη άνοιξε ξαφνικά στα δύο».

Το θετικό είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Νόρτσια, του Βίσο και των γύρω περιοχών, είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους, από τα μέσα της εβδομάδας.

121

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης, όταν τρεις σεισμοί πάνω από 5R έπληξαν περιοχές κοντά στην Περούτζια, οι Ιταλοί σεισμολόγοι εξέφραζαν ανησυχία για πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρότερου σεισμού τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από την πλευρά του, εκτίμησε τον σεισμό στα 6,5 Ρίχτερ, ενώ αναφέρει ότι αυτός ήταν ο 19ος αισθητός σεισμός που καταγράφεται στην Κεντρική Ιταλία τις τελευταίες 72 ώρες.

Διακοπή λειτουργίας του Μετρό στη Ρώμη

Την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Μετρό στη Ρώμη, μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, αποφάσισαν οι Αρχές, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

italy

Reuters / Stringer

Σεισμός Ιταλία: Εννέα μετασεισμοί άνω των 4R μέσα σε δύο ώρες

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στην κεντρική Ιταλία μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού των 6,6R.

Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τις μετρήσεις του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, σε λιγότερο από δύο ώρες σημειώθηκαν εννέα μετασεισμοί άνω των 4R και αρκετοί μικρότερου μεγέθους.

Ο μεγαλύτερος όλων σε μέγεθος ήταν μεγέθους 4,8R.

umxc copy

Πηγή: emsc-csem.org

Γ. Χουλιάρας: Πρωτοφανής δραστηριότητα, δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως τη χαρακτήρισε σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Όπως εκτίμησε ο κ. Χουλιάρας, έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τκτονικής περιοχής των Απεννίνων. Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος σεισμός μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ.

«Έχουμε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται».

Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνο 100-200 χιλιομέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ