ΚΟΣΜΟΣ

Συγνώμη από το Ισραήλ για τον χαρακτηρισμό του σεισμού στην Ιταλία ως «Θεία Δίκη»

Συγνώμη από το Ισραήλ για τον χαρακτηρισμό του σεισμού στην Ιταλία ως «Θεία Δίκη»
Eliana Aponte - REUTERS

Στην απερίφραστη καταδίκη των δηλώσεων του ισραηλινού κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο σεισμός που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Ιταλία ήταν Θεία Δίκη, εξαιτίας της στάσης της σε μια ψηφοφορία στην UNESCO, προχώρησε η διπλωματία της χώρας.

Ο Ιμάνουελ Ναχσόν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, ζήτησε συγνώμη εκ μέρους της χώρας για τις δηλώσεις του υφυπουργού Εγιόβ Καρά, οι οποίες ήταν «ανάρμοστες» και «δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει». Οι δηλώσεις του Ναχσόν καταγράφηκαν λίγες ώρες πριν αρχίσει μια επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα. Να σημειωθεί πως ο Καρά είναι Δρούζος και βουλευτής του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Καρά έχει κληθεί από τον ηγέτη της χώρας, να διευκρινίσει τις δηλώσεις του.

Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία κατά την οποία έγινε δεκτός από τον πάπα Φραγκίσκο, ο υφυπουργός Καρά εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο σεισμός έγινε εξαιτίας της ιταλικής στάσης σε μια απόφαση που έλαβε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, αγνοώντας τους δεσμούς του ιουδαϊσμού με τους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ εξοργίστηκε από την απόφαση αυτή, την 18η Οκτωβρίου, και ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην UNESCO «για διαβουλεύσεις». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση αυτή αρνείται την προαιώνια σχέση των Εβραίων με την Ιερουσαλήμ.

Η από άραβες προτεινόμενη απόφαση καταγγέλλει τις «παράνομες έρευνες» του Ισραήλ στην «Πλατεία των Τεμένων», όμως δεν διευκρινίζει πως ο τόπος ονομάζεται επίσης Όρος του Ναού και είναι εκ των σημείων κλειδιών του ιουδαϊσμού. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι ο παλαιστινιακός τομέας της πόλης, που καταλήφθηκε το 1967 από το Ισραήλ και κατόπιν προσαρτήθηκε. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομη την κατοχή και την προσάρτησή της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι επέκρινε έντονα την υιοθέτηση αυτής της απόφασης από την UNESCO. Η Ιταλία απείχε από την ψηφοφορία και ζητούσε να καταψηφιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ