ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Το FBI εξασφάλισε ένταλμα για να εξετάσει τα emails της Χίλαρι Κλίντον

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Το FBI εξασφάλισε ένταλμα για να εξετάσει τα emails της Χίλαρι Κλίντον
REUTERS/Carlos Barria

Με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να είναι μόλις μια βδομάδα μακριά, το ζήτημα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έχει βρεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Σε μια νέα εξέλιξη επί του θέματος, το FBI εξασφάλισε ένταλμα έρευνας προκειμένου να εξετάσει τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι, τα οποία σχετίζονται με τη χρήση ιδιωτικού ηλεκτρονικού διαμετακομιστή (προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) την περίοδο που η Κλίντον ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το ένταλμα αυτό θα επιτρέψει στο FBI να διαπιστώσει εάν τα μηνύματα αυτά σχετίζονται με την έρευνα που είχε διεξαγάγει προηγουμένως σχετικά με τη χρήση του ιδιωτικού διαμετακομιστή από την Κλίντον κατά την περίοδο 2009 έως το 2013.

Η διοίκηση του FBI δέχεται πιέσεις από τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να αποκαλύψει σύντομα λεπτομέρειες για τα αναφερόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα, με την προεκλογική εκστρατεία της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών να φοβάται ότι το ζήτημα που έχει προκύψει θα επισκιάσει τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Η σχετική αποκάλυψη για τα νέα ηλεκτρονικά μηνύματα έγινε σε επιστολή του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ που έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο Κογκρέσο, προκαλώντας την αντίδραση του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ.

Ο Ρέιντ σε επιστολή που απέστειλε την Κυριακή προς τον Κόμεϊ, τον κατηγορεί για παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας (Hatch Act), η οποία απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακής κυβερνητικής θέσης προκειμένου να επηρεαστεί η εκλογική διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ