ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Μετά τους σεισμούς ένα ανενεργό ηφαίστειο «απειλεί» την Αιώνια Πόλη

Ιταλία: Μετά τους σεισμούς ένα ανενεργό ηφαίστειο «απειλεί» την Αιώνια Πόλη
REUTERS/Remo Casilli

Με τη γη να εξακολουθεί να σείεται στην Ιταλία οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα μισοκοιμισμένο ηφαίστειο έξω από την Αιώνια Πόλη.

Οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει ρωγμές σε ιστορικά κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας, όπως εκκλησίες και κτίρια στην καρδιά της Ρώμης, μεταξύ αυτών και το Κολοσσαίο.

2016 10 19T095013Z 574841710 D1BEUHVRVXAB RTRMADP 3 EUROZONE BONDS ITALY

(Πηγή: REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo)

Ενώ όμως οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, κάτι διαφορετικό μπορεί να «χτυπήσει» την Αιώνια Πόλη, ένα ανενεργό ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Λόφοι Αλμπάνι σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα όρια της ιταλικής πρωτεύουσας, κάτω από τις πόλεις Ariccia, Castel Gandolfo και Albano.

Παρότι το συγκεκριμένο ηφαίστειο είναι ανενεργό εδώ και πολλούς αιώνες, εμφανίζει κάποια σημάδια δραστηριότητας, γεγονός που σε συνδυασμό με τους σεισμούς των τελευταίων ημερών, μπορεί να το έχει βάλει σε πορεία ενεργοποίησης.

Έρευνα της Geophysical Research Letters που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, πριν από την σεισμική έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, ανέφερε ότι το έδαφος σηκώνεται κατά 2 έως 3 χιλιοστά τον χρόνο καθώς υπόγειοι χώροι αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια γεμίζουν σταδιακά με μάγμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τουλάχιστον όχι ακόμα καθώς οι επιστήμονες τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς προβλέψεις για την έκρηξη του ηφαιστείου, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και σε χίλια χρόνια από σήμερα.

2016 10 31T074451Z 1993131924 S1BEUKCGLNAB RTRMADP 3 ITALY QUAKE

(Πηγή: REUTERS/Remo Casilli)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ