ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε το μυστήριο της εξαφάνισης της πρώτης γυναίκας που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό;

Λύθηκε το μυστήριο της εξαφάνισης της πρώτης γυναίκας που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό;

79 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Αμέλια Έρχαρτ, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό, εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της γης.

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνθήκες της εξαφάνισής της 39χρονης και του αεροναυτίλου της, Φρεντ Νούναν. Οι δυο τους χάθηκαν κατά τη διάρκεια πτήσης από την Παπούα Νέα Γουινέα προς τη νήσο Χάουλαντ της Νότιου Ειρηνικού. Οι θεωρίες πολλές. Αρκετοί υπέθεταν ότι οι δύο χειριστές πήδηξαν με αλεξίπτωτα από το αεροσκάφος όταν τελείωσαν τα καύσιμα ενώ άλλοι έλεγαν ότι κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό.

Η Διεθνής Ομάδα για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR) πραγματοποίησε έρευνες για τις συνθήκες εξαφάνισής της και σήμερα αποκαλύπτει μία νέα θεωρία: Οι δυο χειριστές επέζησαν από αναγκαστική προσγείωση σε επίπεδη νησίδα της Νικουμαρόρο, όπου κατέφυγαν περιμένοντας βοήθεια, ενώ το αεροσκάφος Electra παρασύρθηκε από τα κύματα και βυθίστηκε.

Τη θεωρία τους ενισχύει και η εύρεση ενός σκελετού στο νησί Νικουμαρόρο το 1940 καθώς εκτιμούν ότι ανήκει στην Αμέλια Έρχαρτ.

«Μέχρι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της ταυτοποίησης του σκελετού, το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η Αμέλια πέθανε στις 2 Ιουλίου 1937 σε αεροπορικό δυστύχημα. Αλλά υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο της ζωής της, το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής της, που δεν το γνωρίζουμε. Πέρασε μέρες ίσως και μήνες, προσπαθώντας να επιβιώσει, σαν ναυαγός» είπε στο CNN ο διευθυντής της TIGHAR, Ric Gillespie.

Όταν οι βρετανικές αρχές βρήκαν τον σκελετό, το 1940, εκτίμησαν ότι ανήκε σε έναν άνδρα και όχι σε γυναίκα. Όμως το 1998 η TIGHAR πήρε τα οστά και όλα τα αρχεία και τα έστειλε στους ιατροδικαστές – ανθρωπολόγους Karen Burns και Richard Jantz. «Φαίνεται ότι τα οστά ανήκουν σε μία γυναίκα με το ίδιο ύψος και την καταγωγή που είχε η Αμέλια Έρχαρτ» είπαν οι ιατροδικαστές. Στη συνέχεια, έρευνα του Πανεπιστημίου του Τένεσι ανέφερε ότι ο σκελετός ανήκει σε μία γυναίκα από την Ευρώπη.

«Καλούσε για βοήθεια»

Τον Αύγουστο, η ομάδα TIGHAR αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης η Έρχαρτ προσπάθησε να καλέσει για βοήθεια. «Υπάρχουν ιστορικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έγιναν οι κλήσεις για βοήθεια. Αν κοιτάξουμε τον Τύπο της εποχής θα διαπιστώσουμε ότι όλοι πίστευαν ότι ήταν ζωντανή. Μόνο όταν άλλα αεροπλάνα έφτασαν στην περιοχή και δεν είδαν συντρίμμια οι έρευνες στράφηκαν προς τον ωκεανό» είπε ο Gillespie στο CNN.

Η TIGHAR εκτιμά ότι η ομάδα διάσωσης που έφτασε στο σημείο δεν είδε το αεροπλάνο της Έρχαρτ καθώς το είχαν παρασύρει ήδη τα κύματα. «Εκείνη όμως επέζησε και πέθανε σε αυτό το νησί» τόνισε ο Gillespie και πρόσθεσε:

«Αρχεία αποδεικνύουν ότι κάποιος είχε ανάψει φωτιές στο σημείο που βρέθηκαν τα οστά. Αυτό σημαίνει ότι η Έρχαρτ επέζησε για εβδομάδες, ίσως και για μήνες σε αυτό το νησί. Πιστεύουμε ότι κατάφερε να επιβιώσει ηρωικά, για κάποια περίοδο, κάτω από φρικτές συνθήκες. Η ιστορία θα πρέπει να καταγράψει την ιστορία της σωστά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ