ΚΟΣΜΟΣ

Εκατομμύρια κουνούπια θα απελευθερωθούν για να κάνουν σεξ και να σκοτώσουν τα ξαδέλφια τους

Εκατομμύρια κουνούπια θα απελευθερωθούν για να κάνουν σεξ και να σκοτώσουν τα ξαδέλφια τους

Βραζιλιάνοι επιστήμονες σχεδιάζουν να απελευθερώσουν εκατομμύρια εκατομμύρια κουνούπια για να κάνουν σεξ και να σκοτώσουν τα μακρινά τους ξαδέρφια.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία Oxitec τα γενετικά τροποποιημένα έντομα κυνηγούν τα κουνούπια Aedes aegypti (Κουνούπι τίγρης) τα οποία μεταφέρουν τον ιό Ζίκα, τον δάγκειο και τον κίτρινο πυρετό.

Τα μεταλλαγμένα έντομα θα ζευγαρώσουν με τα επικίνδυνα θηλυκά τα οποία στη συνέχεια θα οδηγηθούν στον θάνατο.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι να εξαλείψουμε τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό», δήλωσε η βιολόγος Karla Tepedino και πρόσθεσε ότι «με την εξάλειψη του φορέα, θα εξαλείψουμε την ασθένεια».

Ένα εργοστάσιο στην Piracicaba, βορειοδυτικά του Σάο Πάολο, υποστηρίζει ότι μπορεί να παράξει έως και εξήντα εκατομμύρια κουνούπια μέσα σε μια εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Oxitec Hadyn Parry είπε ότι πρόκειται για το «πρώτο και μεγαλύτερο εργοστάσιο» παραγωγής γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών.

«Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό ως ένα κομβικό σημείο για τη Βραζιλία», κατέληξε ο Parry.

Η εταιρεία λέει ότι ο πληθυσμός των άγριων εντόμων Aedes aegypti μειώθηκε κατά 90% μετά από πέντε δοκιμές που διεξήχθησαν από το 2011 ως το 2014 στον Παναμά και τα Νησιά Κέιμαν.

Το εργοστάσιο περιμένει άδεια από τις υγειονομικές αρχές, αλλά λέει ότι περιμένει να απελευθερώσει τα κουνούπια κατά τη διάρκεια του 2017.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ο Βρετανικός Independent, 1,4 εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού και 174.000 του Ζήκα στη Βραζιλία από τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ