ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία διαψεύδει τη Διεθνής Αμνηστία για τους βασανισμούς των προσφύγων

Η Ιταλία διαψεύδει τη Διεθνής Αμνηστία για τους βασανισμούς των προσφύγων
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η ιταλική Αστυνομία διέψευσε «κατηγορηματικά» τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας για «βασανισμούς» μεταναστών.

Όπως είπε ο επικεφαλής της ιταλικής Αστυνομίας Φράνκο Γκαμπριέλι:

Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιούνται βίαιες μέθοδοι έναντι των μεταναστών, είτε κατά τη διαδικασία ταυτοποίησής τους είτε κατά τον επαναπατρισμό τους.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, διευκρίνισε από την πλευρά της ότι στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, ή hotspots, όπου μεταφέρονται και ταυτοποιούνται οι μετανάστες που φθάνουν στην ιταλική επικράτεια, γίνονται «μόνιμα επισκέψεις από ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλία για να ελέγχονται οι διαδικασίες μεταχείρισης των μεταναστών».

Επιπλέον, προστίθεται στην ανακοίνωση, αντιπροσωπεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκε πρόσφατα δύο ΚΕΠΥ, στο Ποτσάλο της Σικελίας και στον Τάραντα, στον νότο, και κατόπιν εξέφερε «θετική γνώμη» για τον τρόπο που δρουν οι ιταλικές Αρχές.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ότι ιταλοί αστυνομικοί καταφεύγουν στη χρήση πρακτικών «που ισοδυναμούν με βασανιστήρια», για να λαμβάνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των μεταναστών, ενώ επιρρίπτει μέρος της ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί μετανάστες αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους όταν φθάνουν στο ιταλικό έδαφος, ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής τους.

«Οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιταλία να εμφανιστεί ‘σκληρή’ απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχουν οδηγήσει σε παράνομες απελάσεις και σε κακοποιήσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια», ανέφερε στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Η πολιτική των ΚΕΠΥ έχει ωθήσει τα στελέχη των ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας να δρουν πέραν των ορίων της νομιμότητας και να διαπράττουν «σοκαριστικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Ματέο ντε Μπέλις, συντονιστής της έκθεσης της ΜΚΟ.

Σε πολλές από τις 24 μαρτυρίες για την κακομεταχείριση των μεταναστών που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία, στελέχη της οποίας πήραν συνολικά 170 συνεντεύξεις, γίνεται λόγος για ξυλοδαρμούς, ακόμη και με τη χρήση γκλομπ που προκαλούν ηλεκτροσόκ, σεξουαλική βία κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη δική της πλευρά επισήμανε ότι τα ΚΕΠΥ είναι νόμιμα και σε αυτά γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες της Ε.Ε. και οργανώσεις αρωγής επί του πεδίου δεν έχουν κάνει καμιά καταγγελία για τέτοια περιστατικά.

«Κάθε μορφή βίας ή παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι απαράδεκτη και αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε καταγγελία σοβαρά. Θα επικοινωνήσουμε με τις ιταλικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι βάσιμος», επισήμανε νωρίτερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 470.000 μετανάστες και πρόσφυγες, το τελευταίο διάστημα κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης. Μάλιστα, πάνω από 4.000 έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο φέτος στη Μεσόγειο, κατά εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων αρωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ