ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Νικαράγουα: Ο Ορτέγα κερδίζει, οι ΗΠΑ εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία

Εκλογές στη Νικαράγουα: Ο Ορτέγα κερδίζει, οι ΗΠΑ εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία
Ο πρόεδρος της Νικαράγουα και ηγέτης του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης των Σαντιντίστας (SNLF) Ντανιέλ Ορτέγκα, δείχνει στους οπαδούς του ότι ψήφισε, έχοντας στο πλευρό του την υποψήφια αντιπρόεδρο και σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, σε εκλόγικό κέντρο στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 REUTERS/Oswaldo Rivas

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα (Daniel Ortega) προηγείται με μεγάλη διαφορά μετά τις γενικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες στη Νικαράγουα, εξασφαλίζοντας μια τέταρτη θητεία στο αξίωμα και τρίτη συνεχή, αυτή τη φορά με τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο (Rosario Murillo) αντιπρόεδρο, την ώρα που η αντιπολίτευση καταγγέλλει τη διαδικασία ως «φάρσα» και η Ουάσινγκτον εκφράζει «ανησυχία» για τις «παρατυπίες» στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα με περίπου τα δύο τρίτα (το 66,3%) των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο «Κομαντάντε» Ορτέγα, ένας από τους ηγέτες της επανάστασης του κινήματος των Σαντινίστας το 1979, συγκέντρωσε το 72,1%, ενώ ο Μαξιμίνο Ροντρίγκες (Maximino Rodríguez), ο 55χρονος δικηγόρος που ήταν ο υποψήφιος του δεξιού Φιλελεύθερου Συνταγματικού Κόμματος (PLC) και θεωρείτο ο πλησιέστερος αντίπαλός του, περιορίστηκε στο 14,2%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμενόταν να ανακοινωθούν μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του προέδρου Ορτέγα, ο οποίος κλείνει τα 71 του χρόνια την 11η Νοεμβρίου, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Νικαράγουας τη νύχτα για να πανηγυρίσουν τη νέα εκλογική νίκη του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης των Σαντινίστας (FSLN).

Το FSLN παράλληλα φέρεται να κατήγαγε συντριπτική νίκη και στις βουλευτικές εκλογές, καθώς συγκεντρώνει το 66,4% των ψήφων, έναντι 14,7% για το PLC.

Ortegas FSLN 2016 11 07T075003Z 195321454 S1AEULKRPBAA RTRMADP 3 NICARAGUA ELECTION

Υποστηρικτής του προέδρου της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα ανεμίζει σημαία του FSLN, πανηγυρίζοντας για τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα που δείχνουν επανεκλογή του προέδρου, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, στην πρωτεύουσα Μανάγκουα - Πηγή: REUTERS/Oswaldo Rivas

Η αντιπολίτευση απορρίπτει τα επίσημα αποτελέσματα και εκτιμά πως η αποχή ξεπέρασε το 70%, ότι δηλαδή ήταν υπερδιπλάσια του 33,7% που ανακοίνωσε επίσημα η εκλογική επιτροπή.

«Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα αυτής της φάρσας και με τη δύναμη της βούλησης που εκφράστηκε από τον λαό της Νικαράγουας, ανακηρύσσουμε (τις εκλογές της Κυριακής) άκυρες», δήλωσε η ηγέτιδα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης Μεγάλο Μέτωπο της Δημοκρατίας (FAD), Βιολέτα Γρανέρα (Violeta Granera).

Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή, καθώς δεν προσήλθαν στη Νικαράγουα ξένοι εκλογικοί παρατηρητές, αλλά και μετά την αποδυνάμωσή της εξαιτίας της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει στον ηγέτη της Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε (Eduardo Montealegre) να συμμετάσχει στη διαδικασία εκπροσωπώντας το Φιλελεύθερο Ανεξάρτητο Κόμμα (PLI), που είχε αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του 2011. Αντ' αυτού εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Πέντρο Ρέγες (Pedro Reyes), ενός πολιτικού που θεωρείτο προσκείμενος στην κυβέρνηση και έσπευσε να διαλύσει τον συνασπισμό που σχεδίαζε να ιδρύσει το PLI ενόψει των εκλογών.

Εν μέσω του τεταμένου πολιτικού κλίματος, άνδρες οπλισμένοι με ρόπαλα και μασέτες πυρπόλησαν ένα εκλογικό κέντρο σε μια αγροτική περιοχή, περίπου 300 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου αναμένεται να εκτελεστεί το αμφιλεγόμενο έργο της διώρυγας της Νικαράγουας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Αφού ψήφισε στη Μανάγκουα (Managua) ο πρόεδρος Ορτέγα εξέφρασε ικανοποίηση για την «ψήφο για την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού» της Νικαράγουας, ενώ η σύζυγός του Ροσάριο Μουρίγιο χαρακτήρισε τη διαδικασία «υποδειγματική».

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της επέκρινε σε υψηλούς τόνους την απόφαση του προέδρου Ορτέγα, οι γιοι του οποίου έχουν αναλάβει θώκους-κλειδιά για την οικονομία της χώρας, να επιβάλει ένα σύστημα «νεποτισμού» κατά το υπόδειγμα της οικογένειας του Αναστάσιο Σομόσα (Anastasio Somoza García), που κυβέρνησε τη Νικαράγουα αδιαλείπτως από το 1934 ως την επανάσταση του 1979.

Για την αντιπολίτευση, η ανάδειξη της Ροσάριο Μουρίγιο, της 65χρονης εκκεντρικής συζύγου του Ορτέγα, στην προεδρία παραπέμπει στους Φρανκ και Κλερ Άντεργουντ της τηλεοπτικής σειράς House of Cards.

Ακτιβίστρια των Σαντινίστας τη δεκαετία του 1970, μητέρα 10 παιδιών, η ποιήτρια Μουρίγιο έχει κατηγορηθεί για αυταρχικό στιλ άσκησης της εξουσίας, ενώ η αντιπολίτευση την χαρακτηρίζει «μάγισσα».

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της» για τις εκλογές της Κυριακής στη Νικαράγουα, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει πως σημαδεύτηκαν από «παρατυπίες».

Ο Μαρκ Τόνερ (Mark Toner) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι οι ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Νικαράγουα, οι οποίες σημαδεύτηκαν από παρατυπίες που απέκλεισαν μια ελεύθερη και δίκαιη διαδικασία».

Στην ανακοίνωση αυτή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νικαράγουας ότι απέκλεισε υποψήφιους της αντιπολίτευσης και επέβαλε περιορισμούς στην αποστολή εκλογικών παρατηρητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ