ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Προβάδισμα Ρεπουμπλικάνων στο Κολοράντο

Εκλογές ΗΠΑ 2016:  Προβάδισμα Ρεπουμπλικάνων στο Κολοράντο
REUTERS/Mike Segar/File Photo

Οι ρεπουμπλικανοί κόβουν-για την ώρα- πρώτοι το νήμα των προεδρικών εκλογών στο Κολοράντο, όπου η ψηφοφορία γίνεται, σχεδόν καθολικά φέτος, μέσω της επιστολικής ψήφου.

Σύμφωνα με το CNNi, οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι ξεπέρασαν αριθμητικά τους Δημοκρατικούς, αναφορικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο Κολοράντο.

Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θετική πολιτική δυναμική στην αναφερόμενη πολιτεία, η δυναμική τους δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της πολιτικής δυναμικής που είχαν το 2012, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσουν τη νίκη στον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ.

Η ψηφοφορία στο Κολοράντο πραγματοποιείται σχεδόν συνολικά φέτος, μέσω της επιστολικής ψήφου, για πρώτη χρονιά στην ιστορία των αμερικανικών προεκλογικών αναμετρήσεων. Τα ψηφοδέλτια άρχισαν ν' αποστέλλονται στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από τις 17 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρων.

Η ψηφοφορία γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με την κατάθεση της επιστολικής ψήφου σε ένα εκλογικό κέντρο.

Κατά τη χθεσινή ημέρα ψήφισαν 652.380 Ρεπουμπλικάνοι και 645.020 Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων αρχών στο Κολοράντο.

Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με 7.360 ψήφους, έναντι του προβαδίσματος των περίπου 31.000 ψήφων που είχαν την αντίστοιχη τελευταία ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται, βρίσκονται ουσιαστικά πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, στην αναφερόμενη πολιτεία σύμφωνα με το CNNi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ