ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Ήττα Ορμπάν στους σχεδιασμούς για το «relocation»

Ουγγαρία: Ήττα Ορμπάν στους σχεδιασμούς για το «relocation»
REUTERS/ INTS KALNINS

Απορρίφθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος που προέβλεπε την απαγόρευση της μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, το οποίο είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος εξασφάλισε 131 ψήφους στο Κοινοβούλιο που αριθμεί 199 έδρες – οριακά κάτω από την πλειοψηφία των δύο τρίτων η οποία ήταν απαραίτητη προκειμένου να εγκριθεί η αναθεώρηση.

Η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης δεν εξασφάλισε την υποστήριξη ούτε των βουλευτών της αριστεράς, ούτε εκείνες του ακροδεξιού κόμματος Jobbik. Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Ο Ορμπάν έκρινε απαραίτητο να γίνει αναθεώρηση μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου όπου περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ούγγροι απέρριψαν το σχέδιο της ΕΕ για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων μέσω ποσοστώσεων.

Ωστόσο, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν υπερβολικά χαμηλή ώστε το αποτέλεσμά του να καταστεί δεσμευτικό, με αποτέλεσμα αυτό να ακυρωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ