ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές 2016: Έκλεισαν οι κάλπες - Τα πρώτα αποτελέσματα

Αμερικανικές εκλογές 2016: Έκλεισαν οι κάλπες - Τα πρώτα αποτελέσματα
REUTERS/Lucy Nicholson

Οι πρώτες κάλπες έκλεισαν στην πολιτεία του Κεντάκι με τα αποτελέσματα από τα πρώτα εκλογικά κέντρα να δείχνουν 79.1% τον Ντόναλντ Τραμπ και την Χίλαρι Κλίντον 18%. 

Από το πρωί, στο Ντίξβιλ Νοτς και στο Χαρτς Λοκέισον έχει ολοκληρωθεί και η καταμέτρηση των ψήφων. Εκεί νικητές αναδείχθηκαν οι Δημοκρατικοί, όμως στο Μίλσφιλντ, όπου επίσης ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, κέρδισαν οι Ρεπουμπλικανοί.

Το Ντίξβιλ Νοτς, είναι ένα μικρό χωριό στα Απαλάχια Όρη, στην άκρη του βορειοανατολικού τμήματος των Ηνωμένων Πολιτειών και κατά παράδοση οι επτά ψηφοφόροι του κηρύττουν την έναρξη της ψηφοφορίας για τις αμερικανικές εκλογές.

Έτσι, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο Κλέι Σμιθ ήταν ο πρώτος που έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη και ακολούθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες αυτή της κοινότητας που είναι κρυμμένη στα βουνά του Νιού Χαμσάιρ στα σύνορα με τον Καναδά, ακολουθώντας μία παράδοση που κρατά από το 1960 και έχει δώσει στο Ντίξβιλ Νοτς τον τίτλο «First in the Nation» (πρώτο στη χώρα).

Λίγα λεπτά μετά, και λαμβάνοντας υπ΄όψιν την έβδομη, επιστολή, ψήφο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο.

Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ