ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΗΠΑ: «Η πυρηνική συμφωνία παραμένει σε ισχύ», δηλώνει ο Ροχανί

Πρόεδρος ΗΠΑ: «Η πυρηνική συμφωνία παραμένει σε ισχύ», δηλώνει ο Ροχανί
REUTERS / LUCAS JACKSON

Κατηγορηματικός ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν μπορεί να υπαναχωρήσει στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων καθώς η συμφωνία επικυρώθηκε από τον ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Χασάν Ροχανί, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Η πυρηνική συμφωνία δεν επιτεύχθηκε με μια μόνο χώρα ή μια μόνο κυβέρνηση, αλλά επικυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν μπορεί να αλλάξει με την απόφαση μιας μόνο κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ουδεμία επίδραση έχει στην πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του Ιράν, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

«Η πολιτική του Ιράν για μια εποικοδομητική συμφωνία με τον κόσμο και την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού προγράμματος συνετέλεσαν ώστε οι οικονομικές μας σχέσεις με όλες τις χώρες να επεκταθούν και είναι μη αναστρέψιμες.

Η θέση της Ουάσινγκτον "αποδυναμώθηκε στον κόσμο εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών και σήμερα οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να επιτύχουν μια συναίνεση εναντίον του Ιράν», συνέχισε ο πρόεδρος Ροχανί.

Στο Παρίσι, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις επενδύσεις του ομίλου στο Ιράν.

Ο πρόεδρος του ομίλου Φιλίπ Σοκέ δήλωσε στους δημοσιογράφους στη γαλλική πρωτεύουσα, στο περιθώριο συνόδου κορυφής για την ενέργεια, ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στις αρχές της εβδομάδας από την Total δεν θα επηρεαστεί από την εκλογή του Τραμπ.

«Πάντα λέγαμε ότι ενδιαφερόμαστε να επιστρέψουμε στο Ιράν με την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις που μας προτείνονται είναι αρκετά ελκυστικές και γνωρίζοντας ότι για εμάς είναι εκτός συζήτησης οτιδήποτε θα αθετούσε τους διεθνείς κανόνες», ισχυρίστηκε ο Σοκέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ