ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΗΠΑ: Έτοιμος να συνεργαστεί με τον Τραμπ δηλώνει ο πρόεδρος του Μεξικού

Πρόεδρος ΗΠΑ: Έτοιμος να συνεργαστεί με τον Τραμπ δηλώνει ο πρόεδρος του Μεξικού
REUTERS

Έτοιμος να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες είναι «φίλες» παρά τις εντάσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του μεγιστάνα.

«Συγχαίρω τις ΗΠΑ για την εκλογική τους διαδικασία και επαναλαμβάνω στον Ντόναλντ Τραμπ ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί του προς όφελος των διμερών σχέσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του Μεξικού και συμπλήρωσε:

Το Μεξικό και οι ΗΠΑ είναι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της βόρειας Αμερικής.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση νίκης του θα ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, το οποίο ο ίδιος θα φροντίσει να πληρώσει η μεξικανική κυβέρνηση, αλλά και ότι θα διαπραγματευθεί ξανά από την αρχή τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (ΒΑΣΕΣ), η οποία κατά την άποψή του είναι υπερβολικά ευνοϊκή για το νότιο γείτονα της χώρας του.

Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Χοσέ Αντόνιο Μιντ υποστήριξε σήμερα ότι η μεξικανική οικονομία είναι αρκετά «ισχυρή» για να αντιμετωπίσει την «αστάθεια» στις αγορές μετά την επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου.

«Το Μεξικό έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν προκλήσεις που συνδέονται με την αστάθεια με ενότητα, βασιζόμαστε στην οικονομική μας σταθερότητα και λαμβάνοντας αρμόζοντα και συνετά μέτρα, και αυτό θα συμβεί και πάλι», διαβεβαίωσε ο Μιντ.

Ο Μιντ ανέφερε ακόμη ότι η έκβαση των εκλογών προφανώς δεν θα έχει άμεσα κάποια επίπτωση στο εμπόριο, τις χρηματοοικονομικές ροές ή την κίνηση των προσώπων. Κατά τον υπουργό, το Μεξικό έχει έναν πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται υπό έλεγχο, τα αποθέματά του σε συνάλλαγμα ανέρχονται σε 175,1 δισ. δολάρια, ενώ απολαύει μακροοικονομική σταθερότητα.

Ο Μιντ υποστήριξε ακόμη ότι η σταθερότητα των κρατικών και ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών θεσμών του Μεξικού επέτρεψε στην κυβέρνηση του Πένια Νιέτο να αποφύγει να λάβει «πρόωρα μέτρα εν αναμονή εξελίξεων για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτε προς το παρόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ