ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: «Πρώτα από όλα είμαστε Αμερικανοί», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα

Εκλογές ΗΠΑ 2016: «Πρώτα από όλα είμαστε Αμερικανοί», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα
REUTERS/Kevin Lamarque

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Αμερικανικές εκλογές.

«Είχα πει ότι ανεξαρτήτως ποιον στηρίξατε στις εκλογές και ανεξάρτητα από τι θα ψηφίζατε ο ήλιος θα βγει το πρωί και αυτό το προγνωστικό βγήκε πραγματικό. Ο ήλιος βγήκε το πρωί», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συνέχισε:

Είχα την ευκαιρία να καλέσω τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αύριο ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Όπως επισήμανε, έχει τεράστιες διαφορές με τον Τραμπ ωστόσο τόνισε ότι «το ίδιο ισχύει για τον Μπους και για εμένα που τον διαδέχθηκα».

«Πρέπει να συνεννοούμαστε μεταξύ μας και να υπάρχει ομαλή μετάβαση. Εμείς διαδεχθήκαμε θεσμικά την προεδρία Μπους, έτσι θεσμικά θα διαδεχθούν και εμάς οι άνθρωποι του Τραμπ» ανέφερε και πρόσθεσε:

Είναι από τα πιο βασικά στοιχεία της δημοκρατίας η δυνατότητα της μετάβασης της διοίκησης.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι την επόμενη ημέρα όλοι είμαστε Αμερικανοί πατριώτες και ότι θέλουμε ότι καλύτερο για αυτή τη χώρα. Αυτό άκουσα να λέει και ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό μου είπε και εμένα όταν του μίλησα. Αυτό χρειάζεται η χώρα, αίσθηση ενότητας, να αγκαλιάζει τους πάντες, να σέβεται τους θεσμούς. Ελπίζω ότι έτσι θα προχωρήσει και ο Τραμπ και σε αυτό το πνεύμα θα ξεκινήσει την προεδρία» υπογράμμισε.

«Μην χάνετε το κουράγιο σας. Η Χίλαρι Κλίντον είπε σήμερα ότι αξίζει να παλεύεις για το σωστό. Κάποιες φορές χάνεις ένα επιχείρημα, χάνεις τις εκλογές. Έτσι είναι η πολιτική. Προσπαθούμε σκληρά για να πείσουμε τους πολίτες. Αν χάσουμε μαθαίνουμε από τα λάθη μας, κάνουμε την αυτοκριτική μας και την επόμενη φορά θα πολεμήσουμε πιο σκληρά» σημείωσε ο κ. Ομπάμα και συμπλήρωσε:

«Μίλησα με την Χίλαρι Κλίντον και της είπα ότι δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος. Χαίρομαι που όλοι οι Αμερικανοί την τιμούν. Η υποψηφιότητά της ήταν μία ιστορική στιγμή και έδωσε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες της χώρας».

«Προσβλέπω στο να κάνω ότι καλύτερο μπορώ ώστε ο επόμενος πρόεδρος να είναι πετυχημένος πρόεδρος. Όλοι στην ίδια βάρκα είμαστε» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ