ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Η σημερινή μέρα δείχνει το μέλλον

Κυπριακό: Η σημερινή μέρα δείχνει το μέλλον

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η σημερινή μέρα για το Κυπριακό καθώς φαίνεται ότι χθες Αναστασιάδης και Ακιντζί σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στα ανοιχτά ζητήματα της εδαφικής πτυχής του προβλήματος.

Η σημαντική πρόοδος πιστοποιήθηκε στο χθεσινό δείπνο των δύο ηγετών παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Σήμερα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ελβετία καθώς αποκλείστηκε το ενδεχόμενο παράτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν σήμερα ακόμα και ανακοινώσεις για τη συμφωνία των δύο πλευρών στα κριτήρια του εδαφικού αλλά και σε ημερομηνία διεξαγωγής της Διεθνούς Διάσκεψης η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με τις πτυχές της ασφάλειας και των εγγυήσεων και θεωρείται το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

Ν. Αναστασιάδης: Τα πάντα θα εξαρτηθούν στη σημερινή συνάντηση


Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε δημοσιογράφους ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μια από τις πιο κρίσιμες ενώ ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος σε μια σειρά από εκκρεμούντα θέματα.
Παράλληλα, ο κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε όταν αν και υπάρχει δημιουργική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές αλλά και καλό κλίμα, αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον διάλογο που θα ακολουθήσει σήμερα».

Προσπάθεια, πρόσθεσε, είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα, με πρώτη τη συμφωνία στα κριτήρια αλλά και την κατάθεση συγκεκριμένων χαρτών. Καταλήγοντας, πάντως σημείωσε, ότι εάν δεν γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ελβετία δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας αλλά η συζήτηση θα συνεχισθεί στην Κύπρο.

kypriako1

Μ. Ακιντζί: Σημαντική η σημερινή ημέρα

Ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας, παράλληλα, ότι αν οι δύο πλευρές καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση στο εδαφικό θα περάσουν στο επόμενο στάδιο, την διεθνή διάσκεψη. Συνέστησε πάντως υπομονή και επανέλαβε ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο για πενήντα χρόνια με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να επιλύσουν ένα πολύχρονο και πολυσύνθετο πρόβλημα. Τέλος, ενημέρωσε ότι ανεξαρτήτως του σημερινού αποτελέσματος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στο Μον Πελεράν θα υπάρξει δήλωση.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο τουρκοκύπριος ηγέτης σημειώνει ότι στόχος των δύο πλευρών είναι η λύση ενός προβλήματος 50 χρόνων και η διασφάλιση μιας νέας ζωής, ενός νέου μέλλοντος για τη νέα γενιά των δύο κοινοτήτων

Άιντα: Από τις πιο σημαντικές στην διαδικασία η σημερινή μέρα

Μία από τις σημαντικότερες της όλης διαδικασίας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντα. Σε δηλώσεις του μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο ο κ. Άιντα σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος, όμως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα. Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συζητούν ανοικτά και χωρίς ταμπού ενώ υποστήριξε ότι έγινε σκληρή δουλειά στην Ελβετία και υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν απευθείας διαπραγμάτευση για τα συγκεκριμένα θέματα.

«Αν τα καταφέρουν σήμερα, τότε θα είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για τον υπόλοιπο δρόμο προς το μέλλον», σημείωσε ο κ. Άιντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ