ΚΟΣΜΟΣ

Γενναία μητέρα τσιτάχ σώζει τα παιδιά της από επίθεση λεοπάρδαλης (vid & pics)

Γενναία μητέρα τσιτάχ σώζει τα παιδιά της από επίθεση λεοπάρδαλης (vid & pics)
Paul Goldstein/REX/Shuttestock

Η μάνα είναι μάνα και το ένστικτο της επικρατεί όποιο και ας είναι ο προσωπικός κίνδυνος. Αυτό απέδειξε μια δυναμική μανούλα τσιτάχ, που έτρεξε να προστατεύσει τα μικρά της στο Μασάι Μάρα της Κένυας.

Ο Πολ Γκόλντστεϊν, οδηγούσε ένα γκρουπ στην άγρια φύση, όταν είδε μια λεοπάρδαλη να έρχεται αντιμέτωπη με τον θηλυκό γατόπαρδο.

Η μάνα, που ονομάζεται Αμάνι (σημαίνει ειρήνη στη Νιγηρία), είδε τον κίνδυνο που πλησίαζε τα παιδιά της και χωρίς ενδοιασμούς όρμησε στην λεοπάρδαλη πριν τους κάνει κακό.

amani1

Ο γατόπαρδος να σημειωθεί πως είναι το γρηγορότερο ζώο επί γης. Φτάνει σε ταχύτητες άνω των 70 χιλιομέτρων την ώρα.

amani2

«Πρόσφατα, στην καρδιά του Mara North Conservancy στη Νιγηρία, είδα κάτι που δεν μπορώ να πιστέψω» , ομολογεί ο κ. Γκόλντστεϊν.

«Η Αμάνι είναι ένα ζώο με το οποίο είμαι εξοικειωμένος έχοντας κάνει πολλά ταξίδια σε αυτό το πανέμορφο μέρος της δυτικής Αφρικής».

«Είναι καλή μητέρα και εξαιρετική κυνηγός, αλλά το συγκεκριμένο πρωινό κάτι την ανησυχούσε», λέει ο ίδιος.

amani3

«Μια γρήγορη ματιά στα κιάλια από τον ξεναγό και φίλο μου Τζόζεφ Σενγκένι έδειξε πως μια μεγάλη θηλυκή λεοπάρδαλη έδειχνε ενδιαφέρον για εκείνη και κυρίως για τα δύο μικρά της», αφηγείται και συνεχίζει:

«Οι λεοπαρδάλεις και τα τσιτάχ, αν και δεν είναι θανάσιμοι εχθροί των λιονταριών και των υαινών, δεν εμφανίζονται ποτέ μαζί, γι’ αυτό η σκηνή ήταν μια εξαιρετική απόδειξη γονικών ικανοτήτων, από την πιο ελαφριά αλλά σβέλτη μαμά».

amani4

«Το σχέδιο της ήταν ξεκάθαρο – πλησίασε αρκετά τον εχθρό – αλλά με την γρήγορη ταχύτητα και την επιτάχυνση της μείνε μακριά από τα φονικά νύχια της», περιγράφει ο οδηγός.

«Μετά από περίπου πέντε γύρους (εκφοβισμού) η λεοπάρδαλη έφυγε και η γατόπαρδος επανενώθηκε με τα παιδιά της». «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», παραδέχεται ο Τζόζεφ με τη σειρά του και χαίρεται που τα αιλουροειδή ήταν απομονωμένα .

amani6

«Η ζωή των τσιτάχ είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς λόγους, από τις καταπατήσεις γης, μέχρι ύαινες, τσακάλια και λιοντάρια, αλλά σπάνια έως και ποτέ εξαιτίας λεοπαρδάλεων. Γι’ αυτό είναι πολύ σπάνιο να γίνεις μάρτυρας μια τέτοιας πάλης, ιδιαίτερα λόγω του καλού αποτελέσματος», ολοκληρώνει ο Πολ Γκόλντστεϊν.

amani7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ