ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Άδικες και υποκινούμενες από τα media οι διαδηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Άδικες και υποκινούμενες από τα media οι διαδηλώσεις
REUTERS/Noah Berger

Τα βέλη του στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγορεί ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις εναντίον του, έριξε ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις 48 ώρες μετά την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ, φοβούμενοι για τις συνέπειες της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Εκείνος από την πλευρά του, έκανε μέσω Twitter το πρώτο του σχόλιο για τις μαζικές διαμαρτυρίες, που σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύονται και από φωτιές και βανδαλισμούς.

«Μόλις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι προεδρικές εκλογές. Τώρα, οι επαγγελματίες διαδηλωτές, υποκινούμενοι από τα media, διαμαρτύρονται. Πολύ άδικο!», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Ντόναλντ Τραμπ.

Διαδηλωτές πάντως κατέκλυσαν για άλλη μια νύχτα τους δρόμους αμερικανικών μεγαλουπόλεων, όπως η Ουάσιγκτον, η Βαλτιμόρη, η Φιλαδέλφεια, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Όκλαντ και το Πόρτλαντ.

2016 11 11T081854Z 1356948249 S1AEUMELJYAA RTRMADP 3 USA ELECTION PROTESTS

Πηγή: REUTERS/Stephen Lam

Σε κάποιες πόλεις οι διαμαρτυρίες είναι ειρηνικές, με τον κόσμο να κάνει πορείες κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Τραμπ, όμως υπήρξαν και περιστατικά που η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και σημειώθηκαν βανδαλισμοί.

2016-11-11T054933Z 1050089884 S1AEUMDYDHAA RTRMADP 3 USA-ELECTION-PROTESTS

Πηγή: REUTERS/Steve Dipaola

2016-11-11T061251Z 1750754229 S1AEUMEAFBAA RTRMADP 3 USA-ELECTION-PROTESTS

Πηγή: REUTERS/Steve Dipaola

Στο Πόρτλαντ διαδηλωτές έσπασαν αυτοκίνητα, αλλά και τζαμαρίες καταστημάτων, ενώ έγραψαν και υβριστικά συνθήματα για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο σε τοίχους κτιρίων.

2016 11 10T055714Z 1013763446 S1AEULZAZYAA RTRMADP 3 USA ELECTION PROTESTS

Πηγή: REUTERS/Noah Berger

Μάλιστα η αστυνομία της περιοχής, συνέστησε στο πλήθος να διαλυθεί, όμως αντ αυτού οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν αντικέιμενα στους αστυνομικούς.

Οι Αρχές προχώρησαν και σε συλλήψεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού και πλαστικών σφαιρών, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν το πλήθος που κατέστρεψε αυτοκίνητα και κτίρια.

Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη στο Πόρτλαντ, που η αστυνομία έκανε γνωστό ότι πλέον έχει αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητάς της, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης ως "εξέγερση" και δεν την αντιμετωπίζει πια ως διαδήλωση.

Πάντως, εκείνες που δίνουν έναν διαφορετικό τόνο και αποτιμούν θετικά από ότι διαφαίνεται την άνοδο Τραμπ στην εξουσία είναι οι αγορές. Από την επομένη κιόλας της εκλογής του κέρδη κατέγραψαν οι μεγάλοι οικονομικοί δείκτες, με πρώτο τον Dow Jones, ενώ ανοδική είναι και η πορεία του δολαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ